”Slučaj Exit” – slučaj svih ljetnih open-air festivala u regionu?

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Prema navodima Dušana Kovačevića, direktora Exit festivala, objavljenim u programu N1 televizije, izvjesno je da ovogodišnje izdanje neće biti priređeno u planiranom terminu (9. do 12. 7. 2020.), a da li će se ikako dogoditi i u kojem obliku – još nije poznato.

Ključ priče glasi: Exit je za ovu godinu zaključio uobičajenih nekoliko stotina ugovora sa izvođačima, tehničkim realizatorima i drugim sudionicima i da bi se za njihovo raskidanje primjenila klauzula o višoj sili, država mora objaviti mjere (nastavak zabrane okupljanja) na osnovu kojih se mijenja datum održavanja festivala.

U suprotnom, gubitak festivala bi iznosio milione eura, što bi ga moglo zauvijek ugasiti.

Prema tvrdnji Dušana Kovačevića, Exit je pozvao nadležne u Srbiji na razgovor o budućnosti festivala, ali odgovora još nema.

N1 prenosi izjavu Igora Mirovića, predsjednika Pokrajinske vlade, da festival treba opstati, ali da je rano govoriti o mjerama, dok je stav Exita da je zapravo prilično kasno, budući da su druge države takve odluke već donijele.

Zanimljiv je, pak, i stav Predraga Novkovića, urednika novosadskog “O radija”, koji tvrdi da su u opasnijem položaju mali i srednji festivali, koji inače iz budžeta dobijaju daleko manje svote nego Exit, a  njihovi pozivi upomoć se ne čuju jer su navikli na snalaženje.

“Čini mi se da Exit nekako daje sebi za pravo da zahteva pomoć države, a zaboravlja koliko mu je država zapravo do sada pomagala. Mislim da tu nekako treba naći balans i voditi računa i o nezavisnoj kulturnoj sceni i o samostalnim umetnicima i o tzv. malim festivalima i o udruženjima umetnika. Svi su oni na neki način ugroženi”, kaže Predrag Novković.