Iggy Pop objavio ‘Free’ – novootkriveno samopouzdanje rock ikone

Muzika - svijet Show Time

Sedamdeset i dvije su mu, na sceni je 55 godina, više nego ih ima većina današnje rock publike, i sa 18 studijskim albumom, objavljenim prvog dana vikenda (6. 9.), Iggy Pop je “Free“ – slobodniji nego ikada.

Nije Iggy Pop kalkulirao s pjesmama ni u ranoj The Stooges punk eri (I Wanna Be Your Dog), nije ni u zlatnom razdoblju kasnih 1970-ih (Lust for Life), kad je počeo solo karijeru s albumima The Idiot i Lust for Life, nastalim u znamenitoj kolaboraciji sa Bowiem, niti u poodmaklim godinama, a stalni nemirni duh potvrđivao je i brojnim izletima u filmsku umjetnost. Jednostavno, uvijek je nastojao biti svoj.

U potpuno novom, milenijskom muzičkom svijetu, doživio je očekivanu sudbinu većine veterana koji su za novu publiku samo dio rock ikonografije iz prošlosti.

Iggy Pop, 1974 (photo by Tom Copi/Michael Ochs Archive/Getty Images)
Iggy Pop, 1974. (photo by Tom Copi/Michael Ochs Archive/Getty Images)

Samo što on nikada nije skrenuo sa svog vrlo posebnog puta. Tako je 2016. godine učinio nešto na što bi se rijetki usudili. Prepoznatljiv od početka karijere po golom torzu na svakom nastupu, izložio je svoje golo tijelo studentima njujorške Akademije umjetnosti, a umjetnici su taj hrabri čin vremešnog muzičara opisali riječima ”njegovo tijelo je svjedočilo mnogo i treba to dokumentirati” i ”njegovo je tijelo centralno za razumijevanje rock muzike i njenog mjesta u američkoj kulturi”.

Iste godine pojavio se njegov hvaljeni album ”Post Pop Depression“, a sada je uslijedio ”Free“ i vezu ova dva djela umjetnik je sam objasnio: Na ovom albumu drugi glazbenici u moje ime šalju određenu poruku, ali ja posuđujem svoj glas. Po završetku koncertnog ciklusa koji je uslijedio nakon objave albuma ‘Post Pop Depression’, osjećao sam se kao da sam se riješio konstantne nesigurnosti koja je predugo imala utjecaj na moj život i karijeru.

Jedna od blagodeti poznih godina je stav – nije me više briga ni za što i mogu biti potpuno slobodan. Zbog toga je Iggy mogao snimiti album izvan tipičnih pop klišeja, djelomično nalik na zadnje djelo (”Blackstar”) s kojim je otišao u vječnost Bowie, njegov prijatelj i u davna vremena važan muzički partner.

”Stay In Your Line” pjeva slobodni Iggy Pop u pjesmi ”Sonali”, koja zvuči više nego kao posveta Davidu…