Ovi bendovi su budućnost regionalnog rocka !!!

Muzika - regija Show Time

Možda je (medijska) slika rocka na ovim našim prostorima skromna i sivkasta, ali definitivno je da stvarno stanje nije takvo. Evo nekoliko bendova, po jedan iz okolnih zemalja te iz BiH, čija bi imena trebali upamtiti kao buduće adute ipak zanimljive scene.

Kada pogledate popis zvijezda poznatijih rock festivala u regionu, uočljivo je da se u ciklusu ponavlja imena uglavnom 15-20 glavnih izvođača. Organizatorima ne možemo zamjeriti – publiku privlače atraktivna imena i samo s njima mogu računati da će (finansijski) preživjeti.

Ponekada na tim festivalima upoznamo i neke nove snage, no glavni je problem u mainstream medijima: oni ne puštaju njihove spotove, ne prate njihovu karijeru i, takođe, posvećuju se samo zvijezdama, pa bismo rekli da neke veće budućnosti rocka ovdje i nema.

Banjalučki portal Bosonoga priredio je, koristeći podatke Stereoart.me, izbor od dvadesetak bendova iz cijelog regiona, pokazujući da je stvarna slika drugačija, puno zanimljivija.

Iz tog opširnijeg izbora mi smo izdvojili po jednog predstavnika iz svake zemlje.

Jesters Play

Jester’s Play (BIH, Mostar)

Oni su jedan od BiH aduta za nadolazeće godine. Iako je još jako malo kilometara u njihovim nogama (odnosno, još nisu svirali ni u svim većim mjestima u BiH), morate nam vjerovati na riječ kada tvrdimo da Mostarci jesu pažnje vrijedni. Doskorašnji demo bend, učesnik 8. Demofesta u Banja Luci, čiji prvi album ”Sapere Aude” je za etiketu Slušaj najglasnije objavio legendarni Zdenko Franjić, svakako ulazi o kategoriju perpektivnih regionalnih bendova, a detaljnije smo ih predstavili i na našim stranicama. Njima svakako moramo pridodati i Holographic Human Element iz Travnika, ani ni o njima nećemo detaljnije pisati ovom prilikom, jer spremamo opširniji portret ovog zanimljivog benda.

Letarg

Letarg (Hrvatska, Koprivnica)

Ovaj sastav iz Koprivnice je osvojio treće mjesto na 9. Demo Festu. Iza sebe već imaju dva samostalna izdanja ”Paravan” (2014) i ”Faze budnih sanjara” (2016), konceptualno izdanje, gdje svaka pjesma predstavlja jednu fazu tokom prekida veze, u melodičnim pop-rok aranžmanima sa elementima post-punka. Bend čini kantauror Bruno Antolić sa svojom koncertnom ekipom: Ivan Horvatić, Karlo Cmrk i Rajna Hraščanec.

Palindrom

Palindrom (Makedonija, Skoplje)

Ovaj trojac, nastao 2013. godine, zanimljiv je zbog poigravanja unutar isključive ritam-sekcije, sa makedonskim neparnim ritmovima i elementima improvizacije, kao i stoner roka, post roka, dance-punka i noisa. Bend čine Erik Omeragić i Filip Popovski na basevima i Kristojan Novkovski na bubnju.

Akami

Akami (Slovenija, Ljubljana)

Zanimljiv i drugačiji eksperimentalno, psihodelični, avangardni, avant pop noise rock bend iz Ljubljane osnovan je 2014. godine i čine ga Domen Slovinič (vokal, gitara), Brigita Grančer (vokal, sint), Boštijan Franetič (bas), Linč (gitara), Kristijan Buzeti (bubanj). Domen, koji je inače književni kritičar, nastupa i samostalno, ali u ovom sastavu donosi neku prijeko potrebnu energiju koja nedostaje sceni u regionu.

M.U.D.A.

Mutant Urban Dance Ansambl alias M.U.D.A. (Srbija, Novi Sad)

Ovaj bend u svom opusu ima nekoliko singlova, kao što su ”Kultura”, ”Tako dobar”, ”Gravitacija”, ”Jedna jedina” i ”Prvak sveta”. Nastao je 2014. godine i upečatljiv je po specifičnom vokalu, te in strumentalnoj postavi koja nije bač uobičajena – dva basa i bubanj.

From Another Mother

From Another Mother (Zagreb, Zadar, Subotica)

Za kraj i jedan internacionalni bend vrlo duhovitog imena u kontekstu njihove priče. Ovaj u živom nastupu nesvakidašnje energičan i autentičan sastav nastupio je na 7. Bedem Fest-u, a uz to su pobjednici subotičkog festivala Omladina i ”Čuješ?” festivala u Zagrebu. Izvode ekplozivni, progresivni, psihodelični post rock, a grupu čine momci iz različitih gradova, ali istog senzibiliteta, Borna (bas), Roko (bubnjevi i vodeći vokal) i Braco (gitara i drugi vokal). Do sada su izdali EP ”Bratebra”.

Inače, na naslovnoj fotografiji je novosadska ska-punk grupa Tri kapljice (nastup na Demofestu), koju čine Aleksandra Vukošić (bas i vokal), Mina Stojanović (gitara i vokal) i Vesna Vojvodić (bubnjevi), a izdvojili smo ih zbog asocijacije na novosadske Boye, kultni ženski sastav iz ’80-ih, s kojim ih povezuje sličan senzibilitet i adrenalin. Tri kapljice su nedavno objavile singl i spot ”Hajde”, a u pripremi je i prvi album u izdanju Lampshade Media.

Autor: Katarina Vujović (” Nadam se da ćemo u budućnosti neku bolju prošlost napraviti”)