Jester's Play u studiju

Nova imena regionalne scene: sjajni Jester’s Play (Mostar)

Muzika BiH Show Time

Jester’s Play je muzički na tragu britanskog inde-popa iz sredine devedesetih godina, ali svakako i sa onim što karakterizira današnje vrijeme modernog rock izražaja. Bolji poznavaoci će prepoznati i utjecaje art rocka iz sedamdesetih godina…

Ovo je sažetak opisa muzike koju stvara mostarska rock grupa Jester’s Play, koju su 2010. godine osnovali gitarista Haris Karahodžić i pjevač Mak Kalem, a pridružili su im se još Dražen Mikulčić Funga na basu i bubnjar Faris Jelovac.

Od samog su starta htjeli raditi autorsku muziku i, logično, snimiti album, iako su sami sebi postavili prvu ozbiljniju prepreku – da pjevaju na engleskom jeziku (što se u našim prilikama uglavnom pokazivao kao izazov bez velikog rezultata u medijskom i komercijalnom smislu).

Uglavnom, momci su istrajali i sedam pjesama za taj prvi album snimili su 2014. u zagrebačkom studiju NLO sa vrlo cijenjenim producentom Srđanom Sekulovićem Skansijem (producirao materijale Massima, Tonyja Cetinskog, Josipe Lisac, bendova Ramirez, Gretta, Pavel, Radio Luksemburg, Markiz, Psihomodo Pop, Libar).

Jester's Play, grupa iz Mostara

Ima simbolike u činjenici da im je prvijenac, u ljeto 2015. godine, izdao legendarni alternativac Zdenko Franjić, osnivač jedne od prvih nezavisnih izdavačkih kuća kod nas, etikete ”Slušaj najglasnije”, koji je takvu šansu davno davao Majkama i drugim značajnim bendovima na početku njihove karijere.

Jednako je simboličan i naziv prvog albuma mostarskih alternativaca – “Sapere Aude” ili na latinskom ‘usudi se znati’.

Da, usudili su se Jester’s Play zanemariti spomenuti medijski i komercijalni hendikep pjevanja na engleskom jeziku i moguće je da su u pravu, jer uvjerljiva izvedba i originalan stil koji se može čuti u jedinom dostupnom video broju na mreži ”Woman from Fire” daje im za pravo da budu hrabri. Osjetiti mirise amerikane, Cavea i skoro Plantovskog stila pjevanja – a ne uprskati stvar – to ne može baš svako. Hoće li se upornost pokazati kao pogodak, tek će vrijeme (i drugi album) pokazati.

Udruženi sa beogradskim indie rock bendom Stray Dogg, koji ima duži staž i tri albuma iza sebe (te promovira aktuelni treći ”Come along wind”), Mostarci zajedno s njima upravo ovih dana imaju mini turneju, te će zasvirati u Domu Mladih Tuzla (9. decembar), u Domu Mladih Sarajevo (10. decembar), OKC Abrašević u Mostaru (11. decembra) i dubrovačkom kazalištu Marin Držić (12. decembar).

Onima koji će dobiti priliku da ih na djelu i uživo upoznaju preporučujemo da to nikako ne propuste.

1 razmišljanje na “Nova imena regionalne scene: sjajni Jester’s Play (Mostar)

Komentari su zatvoreni.