Mak Kalem

Izazovni mostarski kantautor Mak Kalem najavljuje drugi album i svoje novo autorsko poglavlje

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Upoznali smo ga prije tri godine kao lidera indie rock grupe Jester’s Play, za koju smo željeli vjerovati da će biti na čelu nove progresivne plejade mladih bh. rock autora. Okolnosti (i stvarnost?) okrenuli su ga u novom smjeru.

Mak Kalem je 33-godišnji mostarski kantautor, koji se prije desetak godina istaknuo kao pjevač i autor u indie-rock grupi Jester’s Play, čiji je rast započeo kada im je legendarni ‘otkrivač’ novih, svježih i maštovitih rock bendova u regiji, Zdenko Franjić, pod svojom etiketom ‘‘Slušaj najglasnije” 2015. objavio prvim album ”Sapere aude” (latinski ‘usudi se znati’).

Na krilima energije Mostar Rock Schoola, te sudjelujući u jedinstvenom mostarskom projektu ”Jam with Friends”, a onda udruženi na zajedničkoj turneji sa poznatim beogradskim indie rock bendom Stray Dogg, Jester’s Play su, tada smo ocijenili, bili među najperspektivnijim bendovima nove progresivne plejade mladih bh. rock kolektiva.

Ipak, okolnosti – ili stvarnost, da je u BiH skoro nemoguće trajno držati na okupu ekipu mladih muzičara bez ozbiljnije perspektive – učinili su da Jester’s Play više ne postoji.

Mak Kalem je, dakle, krenuo u novom smjeru, kao samostalni kantautor, kojemu je bar malo jednostavnije kreirati svoju muzičku sudbinu.

Prvom pjesmom ”Where are you”, što je homage pjesmi Alekse Šantića ”Hasanagin sevdah” (Što te nema), Mak najavljuje svoj novi album ”Ludus”, čijih osam pjesama su već snimljene u zagrebačkom NLO studiju s producentom Srđanom Sekulovićem Skansijem, koji je producirao i bendovski prvijenac.

Neodustajanje od muzike, Mak Kalem objašnjava riječima: “Pjesme na novom albumu su, po mom mišljenju, zrelije od pjesama sa prethodnog albuma. Prvi album je snimam sa bendom, pa sam kao autor morao prihvatiti aranžman i zvuk i osloniti se na neke standarde koji već odavno postoje u svijetu popularne muzike. Ovaj album je solistički, znači vokal praćen sirovim zvukom gitare”.

Okolnosti se nisu promijenile, ali ostaje nada da će makar kantautor svladati izazove i potrajati.