Jelena Andonović - Draga Mrvoš - Anne Marie

Femixeta – odličan uvid u žensku kantautorsku scenu u Srbiji

Muzika - regija Show Time

Nedugo nakon ‘Femme Nouvelle’, kompilacije zapaženih hrvatskih kantautorica, u Beogradu će za nekoliko dana biti predstavljena nova ‘Femixeta’, godišnja kompilacija autorica i ženskih bendova sa 12 brojeva probranih izvođača.

FEMIX, program za afirmaciju ženskog stvaralaštva, od 2010. priređuje godišnje izbore pjesama istaknutih kantautorica i bendova sa ženskim autorima, a ovogodišnje izdanje ”Femixete” ostvareno je u partnerstvu sa nezavisnom internacionalnom organizacijom Freemuse koja se zalaže za slobodu umjetničnog izražavanja, te u svoj rad uključuju i monitoring i dokumentiranje kršenja umjetničkih sloboda, kao i ukazivanje na zakone i politike koje štite te slobode.

Selektorica ovogodišnjeg izdanja “Femixeta 7” je Maja Cvetković (E-Play), koja o svom izboru kaže:

– Potrudila sam se da prepoznam talentovane mlade autore i izvođače i da im dam priliku da se nađu na ovoj kompilaciji. Ova selekcija se isključivo oslanja na žensko autorstvo koje defitivno treba podržati u Srbiji i dati mu veliki podstrek za dalji razvoj. Zaključak je da ženskih autora ima, ali ih treba negovati da ostanu i opstanu na sceni.

Na ovogodišnjoj kompilaciji “Femixeta 7” našli su se:

Jelena Andonović – Kosmologija
Crveni vetar – Dobitna kombinacija
Marija Jocić i Vojislav Davidović za Horkestar – Dozvola
Anne Marie – Beskraj
Sensim – Expanding
Anja Štark – Zlato
Kale – Horizont
Draga Mrvoš Mott – Family Blues
Vicery – Rapture
Harlekin – Ljudi su ljudi
Marigold – Kao na filmu
Bana – Your lies

Album je postavljen za slušanje i besplatno preuzimanje na platformi Bandcamp, a njegova koncertna promocija zakazana je za 26. 6. u Elektropioniru u Beogradu, kada će nastupiti Harlekin, Draga Mrvoš Mott i Horkestar – alternative choir and orchestra.