Beogradski koncertni kalendar za juni 2019. vol. 2

Muzika - regija Show Time

Whitesnake, koncert za 50 godina Radija 202, Garbage, Snarky, Thievery, Tony, Fantazija, Sonique… ukratko, vreli muzički mjesec u Beogradu.

Izbor: Ivan Makragić

21-06 + 22-06 Dom omladine: BAD MUSIC BOOGALOO festival

Treći po redu festival Bad Music Boogaloo u dva dana predstavlja po dva benda – 21. juna Zerodent iz Australije i The Yawpers iz SAD, a 22.06. The Darts i James Chance & The Contortions iz SAD. Zerodent su punk, post punk i new wave sastav koji je došao na prvu evropsku turneju, a poslednji koncert održaće upravo u Beogradu. Grupu The Yawpers iz Denvera čine 2 gitare, bubnjevi i 3 vokala, imali su 200 nastupa po SAD-u godišnje. Sastav The Darts su ženska supergrupa koja svira psihodelični garažni rock – četiri devojke koje započinju evropsku turneju upravo u Beogradu. James Chance & The Contortions na zatvaranju mini festivala – proslavljeni predvodnik no wave scene Njujorka krajem 70-tih.

22-06 Stadion Tašmajdan: TONY CETINSKI   

Prvi put na stadionu Tašmajdan, ali inače veoma čest gost Beograda, Tony Cetinski uspeva uglavnom lako da rasproda manje i veće prostore po prestonici Srbije, čak četiri puta Štark Aren, a poslednji put je Tony bio u Beogradu tokom 2018. na dva rasprodata koncerta u Sava centru, kao i u luksuznom klubu Kasina.

22-06 Dorćol Platz: FESTIVAL LETNJIH NOTA – ĐURA I MORNARI

Početak ludih letnjih svirki u Beogradu najaviće predstojeći Festival letnjih nota, koji će se održati u subotu 22. juna na Dorćol Plazu. Mini festival tokom jedne večeri okupiće bendove koji na različite načine uveseljavaju publiku za uživanje tokom letnjih meseci: Đura Mornari, Jet Clock, Master Blaster Band.

23-06 Ušće: Beogradska filharmonija, program FANTAZIJA

Treći spektakl na otvorenom Beogradske filharmonije! Čuvenu Diznijevu “Fantaziju” uživo izvodi Beogradska filharmonija, zajedno sa šefom-dirigentom Gabrijelom Felcom, na besplatnom koncertu na otvorenom. Prošlih godina na Ušće povodom ovog koncerta bilo je okupljeno barem 20 000 ljudi – uglavnom porodice sa decom. Ove godine prvi put u regionu, na tradicionalnom filharmonijskom pikniku na Ušću, publika će uživati u najlepšem animiranom spektaklu svih vremena uz čuvene numere klasične muzike koje će orkestar uživo izvoditi ispod velikog ekrana.

23-06 Kalemegdan, teniski tereni: SNARKY PUPPY

Prvi put u ovom delu sveta, planetarno poznati bend i dobitnik tri Grammy nagrade, SnarkY Puppy, nastupa u koncertnom serijalu Musicology Barcaffé Sessions. Posle imena Richard Bona, Nik West, Manu Catche eto i benda koji je posebna senzacija i atrakcija svuda. Čitavih 10 godina bili su nepoznati javnosti, da bi sada postali svetski priznati bend, ovenčan prestižnim nagradama koje su ih pozicionirale kao jedan od najboljih savremenih džez kolektiva. Oni i nisu klasičan bend, grupa, sastav. U pitanju je muzički kolektiv kroz koji je, od trenutka njegovog nastanka, prošlo između 30 i 40 članova.

26-06 Štark Arena, 50 godina Radija 202: Van Gogh, Yu grupa…

Veliki maratonski rock spektakl rezervisan je za ovaj datum kao proslava 50 godina čuvenog Radija 202, i ono što je retkost kada su koncerti ili bilo koji programi u pitanju u ovoj hali – koncert je besplatan! Poklon Radija 202 svojim vermin slušaocima, samo što se besplatne karte preuzimaju na biletarnici Arene. Sam radio je najmlađi u čitavom jatu Radio Beograda, počeo je sa emitovanjem daleke 1969. Godine.  Impresivna je lista iozvođača ove čarobne noći: Van Gogh, Neverne bebe, YU grupa, Dejan Cukić, Neno Belan & Fiumens, Artan Lili, Zemlja gruva, kao i gost iznenađenja!

26-06 Stadion Tašmajdan: THIEVERY CORPORATION

Vrhunska svetska muzička atrakcija Thievery Corporation na veliko oduševljenje publike stiže u Srbiju peti put I ne treba posebno napominjati da Beograđane očekuje zvučni i rasplesani spektakl autorskog dvojca Rob Garza i Eric Hilton.

Neno Belan 02 - Marina Pesic

27-06 Klub 5a Soba: NENO BELAN & THE FIUMENS

Popularni muzičar i dragi gost Beograda, prvi put nastupa u novijem beogradskom klubu, koji okuplja odabranu ekipu kvalitetnih muzičara za vrhunski doživljaj. Skoro je ovde svirao Vasil Hadžimanov sa svojim bendom, i sam prostor lagano postaje veoma traženo mesto za svirke i druženje. Neno Belan je dva puta u kratkom roku rasprodao Dom omladine krajem prošle i početkom ove 2019. godine, a na repertoaru su pesme iz čuvene grupe Đavoli čiji je bio osnivač i frontmen, kao i lista hitova iz solo karijere uz bend Fiumens.

27-06 Stadion Tašmajdan: WHITESNAKE

Tašmajdan ovog proleća i leta ima veoma atraktivne koncerte, iako ih nije mnogo: Dr Nele Karajlić, Tony Cetinski, veče pre ovog i – Thievery Corporation, a onda i kultni hard rock sastav Whitesnake koji su bili već na Tašu 2006, a u Beogradu još i na Kalemegdanu, Areni i poslednji put u Hali Pionir – 2016. Dakle, po peti put u Beogradu! Whitesnake proslavljaju 40 godina uspešne karijere turnejom povodom novog albuma “Flesh & Blood”, a Srbija im je uvek bila jedna od omiljenih destinacija i sastavni deo turneje.

28-06 Bazeni ‘11. April’, Novi Beograd: GARBAGE

Jedan su od najpopularnijih bendova sa kraja 90-ih godina u svetu. Poslednji put nastupili su u Srbiji zemlji 2005.godine na Exitu i to pod velikom kišom, a bili su izvanredni. Njihov najnoviji studijski album „Strange Little Birds“ objavljen je 2016, a 2017. godine objavili su i dobro prihvaćenu i čitanu autobiografiju „This Is The Noise That Keeps Me Awake“. Trenutno rade na novom, sedmom albumu koji bi trebalo da završe do kraja ove 2019.

28-06 Sava centar: DEAD CAN DANCE

Iste večeri kada i Garbage, premijerni koncert u Srbiji ima još jedan strani bend na koji je publika čekala, i koncert je još malo pa rasprodat! Za njih kažu da – oni nisu bend, oni su fenomen! Neprevaziđeni svetski ambijent i world music projekat i grupa koja je uobličila muzički ukus generacija, Dead Can Dance. U okviru turneje predstavljaju album ‘’Dionysus“.

27-06 – 29-06 Topčiderski park: ENTER FESTIVAL

Drugo izdanje beogradskog festivala Enter održava se u prelepom ambijentu Topčiderskog parka. Kao i prošle godine, ulaz na festival je besplatan. Na otvaranju će nastupiti slavna britanska zvezda Sonique, poznata po hitovima “Sky”, “Alive”. Popularnoj pevačici pridružiće se rumunska zvezda Alexandra Stan, kao i Sara Jo, Angelina – umetnica čarobnog glasa i Rika – britanska tinejdž zvezda u usponu. Drugi dan festivala, petak 28. 6., namenjen je ljubiteljima rock zvuka, kada će nastupiti bendovi – S.A.R.S. i Generacija 5, a na binu stižu i sve popularniji Kika sa debi albumom “Posledica puberteta” (2019), rep hard tonovi – Iskaz, hard rock i heavy metal grupe Mortal Kombat, NBG. Treći dan festivala, 29. 6., posvećen je rep muzici i najaktuelnijim izvođačima ovog popularnog pravca: Coby, Gazda Paja, MC, Surreal, Mili, Fox, Vuk Mob.

29-06 Kombank Dvorana: DEJAN PETROVIĆ BIG BEND

Nekadašnja Dvorana Doma sindikata obeležava 62 godine od svog osnivanja, a od 2018. menja ime u – Kombank dvorana. Kultno mesto je obeležilo odrastanje mnogih generacija, a 62. rođendan biće proslavljen uz veliki koncert čuvenog Dejan Petrović Big Benda. Dejan Petrović kao „ambasador srpske trube“ sin je najpoznatijeg srpskog trubača, Miće Petrovića. Širom sveta je poznat po izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa modernim elementima, i uvek je fascinantno slušati spoj trube i velikih rock i pop hitova domaće i strane scene.

29-06 Letnja bašta Kulturnog centra Grad: VIS Limunada & Beogradski šlageri 

Poznati sastav neobičnog naziva VIS Limunada ima veliki letnji koncert uz podršku DJ dueta Beogradski šlageri. Ovom prilikom VIS Limunada će predstaviti nove autorske numere koje će se naći na novom albumu kao i gostujuće izvođače sa kojima će sarađivati u predstojećem periodu. Limunada i Šlageri vode publiku u nezaboravnu avanturu soul, beata i rock and rolla u jedinstvenom ambijentu letnje bašte Kulturnog centra Grad.

30-06 Dom omladine, 20.00h: HOT 8 BRASS BAND

Jubilarni 35. Beogradski Džez Festival (22-27. oktobar 2019.), publici predstavlja uvertiru poslednjeg dana juna: najbolji savremeni duvački orkestar grada Nju Orleansa – jedinstveni The Hot 8 Brass Band! Bend je izuzetan po veoma važnoj ulozi pevača, koji obično ne prate ovakve grupe, ali ovde se naročito ističu, doprinoseći vrhunskom raspoloženju. Hot 8 su posebno slavni po svojim senzacionalnim obradama popularnih hitova slavnih izvođača, od Michaela Jacksona, preko Marvina Gayea, pa sve do grupe Joy Division.