Grupa Činčila Sarajevo

Činčila – album ‘Bez oblika’ uobličen za one što vide, čuju i misle

Muzika BiH Show Time

Sarajevska alter rock grupa Činčila objavila je odličan drugi album, čije je koncertno predstavljanje započelo minulog vikenda u Sarajevu i nastavlja se u Zenici, Tuzli i Mostaru.

Bend iz nove generacije angažiranog, buntovničkog rocka na prvom je albumu ”Šta znam” iz 2016. godine, pored vlastitih uspješnih autorskih brojeva u funky plesnom stilu (”Vamae” i ”Kitopsina” kao zapaženiji), obrađivao i melodije nekih funk autoriteta kao što su George Clinton (Funkadelic) i The Meters, što je moglo zvučati bezbrižno da nije stihova frontmena Vanje Solakovića, generacijski provokativnih i aktuelnih.

Tri godine poslije, Činčila je muzički puno ljuća. Objašnjenje o nakupljenim ljućim godinama je izlišno.

Na drugom albumu “Bez oblika”, upravo objavljenom pod etiketom beogradske izdavačke kuće Lampshade Media (opet, objašnjenje je izlišno), samo ranije objavljeni singlovi ”Egomanijak” i ”Marš na Mars”, te ”Blue” donekle podsjećaju na prethodno izdanje.

Pjesme ”San”, ”Bolji svijet”, ”Obojimo se”, a posebno naslovna tema kao najupečatljivija, u prvi plan izbacuju tvrđe rock gitare (sada dvije u postavi) i istaknutiji bas, Vanjin glas je oporiji i zreliji, pa sve zvuči sirovije i surovije.

Predah ili ravnotežu među 13 brojeva novog albuma čine akustičarska ”Izgubjen”, lagana ”Gdje mi je glava” i odlična lirsko-sentimentalna balada ”94” (mogući veliki radijski favorit), izvrstan primjerak naizgled nespojivog – da i ratna djeca imaju nježne uspomene.

Ipak, i dalje su stihovi Vanje Solakovića na tragu njegove tvrdnje da je album “Bez oblika” prvenstveno za one što “vide, čuju i misle” i, bez obzira što se to očigledno odnosi na progresivnu manjinu, upravo je ona po njegovom mišljenju globalno jedina nada da se stvari okrenu ka pozitivnijem.

Nakon sarajevske live promocije održane minulog vikenda, Činčila je zakazala još nekoliko koncertnih predstavljanja novog albuma – 16. 11. u Zenici (Zona), 30. 11. u Tuzli (Palma) i 14. 12. u Mostaru (Abrašević).

Kao svoju pripremu za susret s bendom, koji nikako ne treba propustiti (znaju oni koji su vidjeli makar jedan ‘neobuzdani’ nastup Činčile), dakle bendom koji u ovom trenutku čini vrh bh. rock alternative, publika cijeli novi album može poslušati na njihovom video kanalu.