Demofest, publika

Demofest 2017: oni će suditi i presuditi o najboljima…

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Pored već poznatog noviteta – dvije bine za demo bendove i povećanje konkurencije na čak 50 sastava – Demofest će imati i dvostruki žiri tokom svog jubilarnog, desetog izdanja sa vrlo respektabilnim članovima.

Prvi žiri, zadužen za ocjenjivanje nastupa takmičarskih bendova na velikoj Basstion bini Demofesta, čine ugledni muzičari iz regiona: Sky Wikluh (Bad Copy), Zoran Predin (Lačni Franz), Boris Leiner (ex Azra, Vještice), Đorđe Mišić, član žirija Demofesta sa najdužim stažom i bivši basista, te Brankica Janković, direktorica i idejni tvorac Demofesta, kao predsjedavajuća.

Na novoj Beton bini, za koju je dodatnih 20 bendova izabrao selektor Nikola Kolja Pejaković (Kolja i Grobovlasnici), ovaj muzičar, glumac  i reditelj će i predvoditi drugi žiri, u kojem su još Momir Momo Nikić, kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent i gitarista grupe Balkan Express, te Savo Drakulić, PR Demofesta i novinar online magazina Bosonoga.com.

Žiri Basstion bine će odabrati po četiri benda tokom dvije polufinalne večeri, dok će žiri Beton bine birati po jedan najbolji demo bend. Ovih deset takmičarskih demo bendova će biti finalisti Demofesta i u trećoj, završnoj večeri će se nadmetati na neku od prestižnih nagrada festivala.

Podsjećamo, glavna nagrada desetog Demofesta iznosi 3.500 eura, a ovaj nagradni fond uključuje produkciju i snimanje albuma, vicešampion će dobiti iznos od 2.000 za nabavku binske opreme, a trećeplasirani demo bend će za istu namjenu biti nagrađen sa 1.000 eura.

Žiri Demofesta će i ove godine tradicionalno dodijeliti nagradu “Plavi bas” najboljem basisti festivala, u znak sjećanja na Igora Kašikovića Kaleta.