ZELENI sedmični menu

Coolinarka Metropol

 gusta-juha-od-koprive

Subota: Gusta supa od koprive & Brokula sa šampinjonima i sirom

Gusta supa od koprive

Sastojci: 300 gr lišća mlade koprive, 2 šolje mlijeka, 2 šolje vode, 2 kašike pavlake, so, biber, maslinovo ulje, 1 batat (slatki krompir), 2 mlada luka.

Priprema:
U šerpi zakuhajte vodu, pa stavite lišće koprive i kuhajte 3-4 minute. Procijedite, dodajte 2 kašike pavlake i izmiksajte u pastu. U drugoj šerpi na maslinovom ulju, izdinstajte sitno sjeckani mladi luk, dodajte oguljeni i sitno sjeckani batat, te dinstajte 3-4 minuta. Posolite, ulijte vodu i mlijeko, te kuhajte poklopljeno 10-ak minuta na laganoj vatri. Izmiksajte ručnim mikserom, dodajte pire od koprive, pa ponovo zakuhajte. Začinite po želji i poslužite.

brokula

Brokula sa šampinjonima i sirom

Sastojci: 300 gr brokule, 200 gr šampinjona, 1 manji luk, 2 dl jogurta, 3 jajeta, 100 gr sitnog sira, so, biber.

Priprema:
Opranu i usitnjenu brokulu kuhajte 2-3 minute u kipućoj vodi, te ocijedite. Na komadu maslaca pržite isjeckani luk i šampinjone. Brokulu i šampinjone sjedinite u posudi za pečenje i prelijte umućenom smjesom od jogurta, sira, jaja i začina. Pecite u rerni zagrijanoj na 250 stepeni dok ne porumeni. Ovo jelo poslužite toplo uz salatu od povrća.