pizza

Za prste polizati, dječja jednostavna kuharica

Coolinarka Metropol

U dječjoj kuharici za zdrava i jednostavna jela ”Za prste polizati’‘ autorica Snježana Krpes predstavlja maštovite recepte, ali kuharica je neobična i zbog zanimljivih priča, ilustracija i vrijednih preporuka za male kuhare.

Zanimljiva i edukativna, knjiga ”Za prste polizati” djeci želi usaditi zdrave prehrambene navike, naučiti ih o raznolikosti namirnica i njihovim svojstvima te zašto je važno izbjegavati slatkiše i brzu hranu.

Statistički podaci o pretilosti djece u cijelom regionu sve više zabrinjavaju. Zato je kuharica “Za prste polizati” još je jedan od načina na koji se želi upozoriti na ovaj problem te samim time pokazati kako ga, korak po korak, rješavati.

Svi su recepti jednostavni i djeca ih s roditeljima mogu brzo i lako pripremiti. Kuharicom ih vode dva lika koji im uz svaki recept pričaju priču, o tome kako su došli do tog jela i odakle potječu namirnice.

Donosimo vam recept za zdravu pizzu iz dječje kuharice, koja uz pažljiv odabir namirnica pršti zdravljem.

Namirnice za tijesto:
1 ½ šalice pšeničnog brašna tip 850 ili 1100
1 ½ šalice kukuruznog brašna
2 žlice praška za pecivo (bez aluminija)
4 prstohvata soli
2 jušne žlice maslinova ulja
½ šalice vode

Nadjev: 
umak od rajčice
sezonsko povrće prema želji( svježa paprika, luk na kolutiće, cvjetići brokule, ribana tikvica, mrkva)
listići šampinjona
kuhani grah
kukuruz

Pribor: zdjela za umijesiti tijesto, posuda za kuhanje umaka, nož i daska za povrće, okrugla plitica za pečenje pizze, šalica za mjere, zdjelice za pripremu povrća.