Senzacionalno: sve smo bliži otkrivanju planeta sa životom!

21. vijek Naučno (ne)dokazano

NASA je večeras objavila: astronomi su otkrili u našem bliskom svemirskom susjedstvu sedam planeta veličine Zemlje koji bi mogli imati umjerene temperature i vodu u tekućem stanju, dakle odlične pretpostavke za živi svijet.

Prema radu predstavljenom u prestižnom časopisu Nature, oko 40 svjetlosnih godina od nas otkriveni su planeti koji kruže oko hladne patuljaste zvijezde nazvane Trappist-1.

Za tri od njih se tvrdi da mogu imati mora, procesu u kojima su nastala može se zaključiti da vjerovatno imaju i atmosferu. Uz to gravitacijske sile koje djeluju na planete usporavaju njihovo hlađenje, što znači da bi trebali biti i tektonski i geološki aktivni. Najmanje šest od sedam otkrivenih planeta imaju gustoću koja odgovara kamenim planetima.

Sve to navodi da bi Trappistov sistem mogao biti neki ekvivalent Sunčevog sistema, te da bi u njemu mogli postojati uvjeti za život. U svakom slučaju to je planetarni sistem s najvećim brojem objekata koji bi mogli imati tekuću vodu i život, a koji je ikada do sada pronađen.

Vodeći autor rada Michaël Gillon s Instituta Star na University of Liège u Belgiji kaže da je otkriveni planetarni sustav fascinantan ne samo zato što ima toliko planeta već i zato što su svi iznenađujuće slični Zemlji.

Fotografije: Trappist-1 (izvor NASA)

Trappist-1