Zanimljiva vremenska mapa: U Zenicu kada pođem ja, prati me 5-6 kitova

Ludometar Zanimljivo

Na internetu se ovih dana pojavila interaktivna mapa Ancient Eeart (Drevna Zemlja) s kojom možete putovati kroz vrijeme, odnosno gledati 3D model našeg planeta od današnjeg holocenskog razdoblja, pa do 750 miliona godina unatrag u kriogenu.

Kako piše Digg.com, Ancient Eeart je najbolja stvar koja se ovih dana pojavila ne na internetu, a autor mape je nekadašnji Googleov inženjer Ian Webster, koji je u toj kompaniji radio na unapređenju brojnih pretraživanja (poput ”Room 77”, poznatog pretraživača hotelskih ponuda).

Ova neobična zabava postavljena je na website Dinosaurpictures.org, koji se opisuje kao najveća baza podataka o dinosaurima, a sada kao najnoviji sadržaj ima model Zemlje kroz različite geološke periode.

Zemlja prije 500 miliona godina

Za zabavu, u tražilicu smo unosili imena gradova našeg regiona (Zenica, Sarajevo, Zagreb) i na zgodan način vizuelizirali ono što je već poznato – da smo davno nekada ‘stanovali’ u moru, odnosno vidjeli vrijeme kada smo ‘preselili’ na kopno, sa morem na suprotnoj strani od današnje, pa jedno vrijeme bili i primorski gradovi.

Uz mapu se možete i sami zabaviti na ovom linku ili samo pogledati na ovih nekoliko prikaza kako smo lutali kroz vrijeme.

Planet prije 240 miliona godina
Zemlja prije 50 miliona godina