Scream, music

Šokantno: muzičar, jedna od najdepresivnijih profesija?!

Jedi moli voli Ludometar Zanimljivo

Muzika (od grčkog mousike) je “umjetnost podarena od muza, božica koje inspiriraju umjetnike, pisce, muzičare). Jedna od mogućih definicija muzike može glasiti i ovako: “Muzika je umjetnost stvaranja i kombiniranja zvukova koji izražavaju i izazivaju osjetilni i emotivni doživljaj”.

Zašto bi onda, zaboga, muzika trebala biti teret, bilo kome, a pogotovo onima koji je stvaraju?

Ipak, istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji donijelo je pomalo šokantan rezultat: muzičari tri puta češće obolijevaju od depresije od ljudi nekih drugih profesija.

Specifična britanska organizacija Help Musicians UK provela je do sada najopsežniju anketu među više od 2.000 ispitanika iz muzičkog svijeta i njih čak 71% otkrili su da imaju iskustva sa anksioznošću i napade panike, dok je 65% imalo problema s depresijom.

Music audience, muzička publika

Ovdje je riječ o svim sudionicima muzičkog posla, a po kategorijama to izgleda ovako – najviše su pogođeni sami glazbenici (39 %), zatim menadžeri (9%), zaposlenici diskografskih kuća (7%), producenti (4%) i poneki roadie (2%).

Kao glavni uzroci koji vode do depresije navedeni su nezdrav i nekvalitetan životni stil, radni sati u netipično doba dana, iscrpljenost, nesigurnost i nemogućnost planiranja budućnosti.

I redakcija Glas.ba provela je vlastito malo istraživanje, analizirajući biografije brojnih svjetskih muzičkih zvijezda i kopajući po crnim hronikama vezanim uz muziku. Dakle, pokušali smo doći do odgovora koliko je moderna, popularna muzika, zapravo, često pogibeljna, ponekad zbog skrivenih opasnosti na sceni, nekad zbog pomahnitalih fanova, a često zbog specifičnog ‘Live Fast, Die Young’ životnog stila muzičkih zvijezda.

Izdvojili smo četiri karakteristična poglavlja, koja možete pogledati u nastavku.