Epohalno otkriće organa u tijelu koje može promijeniti medicinu

21. vijek Jedi moli voli Naučno (ne)dokazano

Istraživači iz bolničkog centra Mount Sinai Beth Israel u New Yorku otkrili su ”novi” organ u ljudskom tijelu koji bi mogao pomoći u iznimno većem razumijevanju širenja raka, što znači i revolucinarnom napretku u borbi za najopakijom bolešću.

Ono što se sve do sad smatralo slojem gustog vezivnog tkiva, zapravo su nizovi odjeljaka ispunjenih tekućinom koji su nazvani “intersticij” (interstitium), piše britanski Independent.

Američki naučni tim je ustanovio da su sva dosadašnja ispitivanja ljudskog tijela previdjela intersticij, jer metoda prikupljanja uzoraka za mikroskopsku analizu traži isušivanje tekućine čime se zapravo uništava struktura tog organa. Samim time, umjesto da se to identificiralo kao tekućinom ispunjeni jastučići u čitavom tijelom, spljošteni odjeljci su smatrani samo slojem vezivnog tkiva.

Smješteni su odmah ispod kože, a njima su obložena i pluća, crijeva, krvne žile i mišići, te oni tako tvore mrežu čvrstih i rastezljivih proteina, služeći vjerovatno za apsorbiranje udaraca i onda time i zaštitu osjetljivog tkiva od oštećenja, objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

“Tokom biopsija je ta tekućinom ispunjena tvorevina uvijek izgledala kruto, no sad znamo šta je to zapravo i da se prostire po cijelom tijelu”, pojašnjava Neil Theise, patolog s Univerziteta New York.

Zamrznuto tkivo za obavljanje biopsije uzeto je od još 12 pacijenata i omogućilo očuvanje anatomije novopronađene strukture.

Istraživači su shvatili da tekućina iz intersticija odlazi u limfni sistem, tj. u mrežu žila koje provode limfu, a to je povezano s imunološkom reakcijom organizma.

S obzirom na to da omogućuju brži prolaz tekućine tijelom, međusobno povezane ćelije vjerovatno imaju tu nuspojavu da pospješuju širenje karcinoma tijelom. Zbog toga, uz ova nova saznanja, naučnici vjeruju kako će otkriti i nove metode testiranja na karcinom.