Yoshinori Ohsumi

Nobelova nagrada autoru rada koji će pomoći istraživanju karcinoma

21. vijek Naučno (ne)dokazano

Japanski biolog i stručnjak za staničnu biologiju Yoshinori Ohsumi upravo je dobio Nobelovu nagradu za 2016. godinu, za svoja otkrića na području autofagije, znanstvene grane koja proučava mehanizme razgradnje nepotrebnih ili disfunkcionalnih dijelova stanice, javlja New York Times.

Koncept je nastao u šezdesetima, kada su istraživači uočili da stanice mogu uništiti i reciklirati vlastiti sadržaj, tako da zatvore svoju membranu i u formi vrećolikog mjehura odlaze na razgradnju i recikliranje, objašnjeno je na uvodnom dijelu ceremonije dodjele Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu na Institutu u Stockholmu.

Dr. Ohsumi rođen je 1945. godine i radi kao profesor na Institutu za tehnologiju u Tokiju. U svojim istraživanjima na području razgradnje stanice, on je korištenjem kvasca identificirao gene ključne u procesu autofagije i ispitao skrivene mehanizme procesa razgradnje. Njegova su otkrića dovela do postavljanja nove paradigme u razumijevanju procesa u recikliranju stanice, navodi se u obrazloženju odluke komisije.

“Njegova su otkrića otvorila put razumijenjvanju fundamentalne važnosti autofagije u mnogim fiziološkim procesima, primjerice, prilagođavanje stanica na gladovanje ili reakcije na infekciju”. Komisija je istaknula i kako mutacije u genima odgovornima za autofagiju mogu prouzročiti ozbiljne bolesti, poput karcinoma i neuroloških poremećaja.