Internet piraterija

Najviše internet piraterije – u Americi!

21. vijek Tehnologija

Unatoč mnogim legalnim opcijama skidanja online sadržaja, internet piraterija je i dalje popularna. Svakog dana milioni korisnika posjećuju ilegalne stranice sa kojih skidaju filmove, muziku ili kompjuterske programe, objelodanila je agencija MUSO, koja je analizirala podatke s 14.000 najvećih stranica koje nude takve sadržaje.

U svom ”Global Film & TV Piracy Market Insight Report 2016” MUSO navodi da su korisnici posjetili te stranice čak 141 milijardu puta, a šokantno je da najviše korisnika dolazi iz SAD-a, s 10 milijardi posjeta piratskim stranicama, što je ukupno 12% svih neovlaštenih skidanja sa neta u svijetu.

Iako je uobičajena predodžba da pravila igre najviše krše u nerazvijenim zemljama, podaci pokazuju da su Velika Britanija, Francuska i Njemačka među top 10 zemalja po broju posjeta nelegalnim stranicama.

Prema dostupnim izvorima, poznate su samo informacije za Hrvatsku, gdje 23 posto stanovništva  koristi internet da skidaju sadržaj s piratskih stranica. Ali, imajući u vidu broj stanovnika, stvarna šteta koja se nanosi vlasnicima autorskih prava je minorna.

Što ne znači da se ne evidentira…

Na priloženoj karti označene su lokacije na kojima je najviše servera za piratski download.

Piratske download lokacije