FENA Novost: SDA: Neprimjerena izjava Dragana Čovića

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-09 07:12:30

SDA: Neprimjerena izjava Dragana Čovića

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) –  Stranka demokratske akcije (SDA) oštro osuđuje neprimjerenu izjavu  predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića, koji je jučer prilikom posjete bosanskohercegovačkoj općini Stolac izjavio da je „Stolac hrvatski prostor“.

– Stolac nikada nije bio, niti će biti hrvatski prostor. Stolac je podjednako bošnjački, srpski i  hrvatski, i grad svih ostalih građana koji žele u njemu živjeti – navodi se u saopćenju.

Kada su u pitanju incidenti i dešavanja na dan izbora, SDA smatra da je nizom neregularnosti grubo narušen izborni proces u Stocu. SDA je i prije samog održavanja izbora upozoravala  da postoje određene indicije na izborne malverzacije i manipulacije kada je u pitanju općina Stolac.

– Žalosno je da predsjednik HDZBiH smatra demokratskim  protivzakonite smjene Bošnjaka u biračkim odborima, manipulacije sa biračkim spiskovima, da se na biračkim spiskovima nalaze na stotine umrlih, da se glasa bez odgovarajućih dokumenata, da se vrijeđaju Bošnjaci…?! Nadležne institucije trebaju, u što skorije vrijeme,  utvrditi sve činjenice i , umjesto privođenja Bošnjaka na saslušanje, utvrditi  odgovornost i sankcionirati organizatore i izvršioce izborne prevare – rečeno je u saopćenju.

Centralna izborna komisija BiH, smatraju u SDA,  ima na raspolaganju činjenice na osnovu kojih je, u skladu sa Izbornim zakonom BiH, dužna poništiti izbore u općini Stolac. CIK je, također, dužan u roku od 14 dana organizirati ponovni izborni proces u svim redovnim izbornim mjestima u Stocu. Zbog svih okolnosti, nužno je da se  ponovljeni izbori održe pod supervizijom CIK-a, uz nadgledanje međunarodnih posmatrača i predstavnika nevladinog sektora, te uz striktno poštivanje svih odredbi  Izbornog zakona BiH.

(FENA) F.F.