prof Igor Štagljar

Nova nada za oboljele: lijek protiv raka pluća u primjeni u Hrvatskoj

Metropol Zdravlje

Dvije godine nakon što je hrvatski molekularni biolog Igor Štagljar dobio ‘Inovacijskog Oscara’ za otkriće novog biomarkera za rak pluća Crk II, ovaj ekspert svjetskog glasa objavio je: lijek protiv raka pluća je spreman i počin je se primjenjivati u Hrvatskoj, te Kanadi.

Igor Štagljar, 51-godišnji molekularni biolog, rođen je i studij završio u Zagrebu, a danas je profesor na Univerzitetu u Torontu.

Kanadska vlada ga je 2015. nagradila ”Inovacijskim Oscarom” za inovacije koje imaju potencijal promijeniti kvalitet življenja, te imaju mogućnost za komercijalni i globalni utjecaj, a riječ je o njegovom otkriću novog biomarkera za rak pluća Crk II.

Nagrada je bila i novčana (3,25 miliona dolara), što je bilo dovoljno za razvijanje tehnologije koja predstavlja svjetsko čudo i koja će uskoro biti primjenjivana ne samo za pronalaženje lijeka protiv raka pluća, već i za lijekove protiv karcinoma gušterače, prostate i karcinoma dojke.

Gostujući u emisiji “U svom filmu” Hrvatske televizije, profesor Štagljar je objelodanio da je dvije godine poslije nagrade došao nadomak izlječenju jednog od najzloćudnijih tumora današnjice – raka pluća.

”Došli smo do tog stadija da je lijek spreman za upotrebu i počet ćemo ga primjenjivati i u Hrvatskoj. Surađujemo s KBC-om Jordanovac i vrlo brzo ćemo početi s istraživanjem u Kanadi, ali i u Hrvatskoj”, rekao je Štagljar, a cijelu emisiju možete pogledati ovdje.