Dario Draštata

Regionalna udruga nezavisnih diskografa dobila međunarodno priznanje

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Runda je asocijacija koja okuplja nezavisne izdavača iz regije i broji 39 diskografa iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije, a među njima su Croatia records, Menart, Dallas, Aqarius, Dostava zvuka, Lampshade media, Mascom, Moonlee Records, Pop Depresija, Odličan Hrčak, Nika Records, Ammonite Records i, indikativno – samo jednog člana iz BiH, Kaseta Digital iz Brčkog.

Proteklog vikenda na Repperbahn festivalu u Hamburgu, Europska asocijacija nezavisnih izdavača IMPALA održala je godišnju skupštinu na kojoj je izabran novi Odbor u koji su ušla 32 člana na period od dvije godine. U Odbor je, između šest novih članova, izabrana i RUNDA – Regionalna udruga nezavisnih diskografa, koja okuplja nezavisne izdavače iz cijele regije.

Osim u novi Odbor, Runda je izabrana i u Izvršni odbor Impale koji se sastoji od 10 članova i bavi se operativnim poslovima asocijacije.

“Ulazak u Odbor, a posebno Izvršni odbor Impale veliko je priznanje za Rundu, koje stiže nakon manje od godine dana od osnutka udruge. Ovo će biti dodatni poticaj da nastavimo s još aktivnijim angažmanom na svim pitanjima od važnosti za nezavisni izdavački glazbeni sektor, ali i glazbeni eko sistem u cjelini, kako na globalnom, tako i na nama bližem regionalnom nivou”, izjavio je Dario Draštata, izvršni direktor Dallas Recordsa i predsjednik Runde, koji je sada postao i član Izvršnog odbora Impale.