eminem-mtv-awards-2014-billboard

Eminemov ‘Stan’ službeno nova riječ u engleskom jeziku

Ludometar Zanimljivo

Sorry, naš app nam ne omogućuje selfie, ali vaš tag na ovaj blog će biti sasvim dovoljan za naš twerk, dakle ne morate biti i stany. Kužiš, stari moj?

Internet i nove tehnologije ubrzanim tempom ‘ubacuju’ nove riječi ne samo u engleski jezik, nego one postaju internacionalno prihvaćene, poput selfie, app, tag, dron, twerk… Rijetko im se zna ‘izumitelj’, ali za pojam stan je sigurno da stiže od Eminema.

Eminemov mega hit “Stan” iz 2000. godine o opsjednutom fanu izmišljenog imena Stan, kao pojam je ušao u službeni rječnik engleskog jezika – Oxford Dictionary.

Prema definiciji, ‘stan’ je imenica za “opsesivnog fana neke određene slavne ličnosti”, a može se koristiti i kao neformalni glagol.

S novim tehnologijama, a posebno internetom, intenzitet izmišljanja i prihvaćanja novih riječi sve je ubrzaniji. Tako je, recimo, prije sedam godina pojam ‘app‘ proglašem za riječ godine – app, kao aplikacija, kao program za kompjuter ili operativni sistem mobitela.

Ubrzo nakon što je 2013. izraz selfie najprije uvršten u Oksfordski rječnik, proglašen je za internacionalnu riječ godine, koja nema prevodivu zamjenu ni u jednom jeziku.

Među novim pojmovima su i tag – glagol koji se odnosi na označavanje osoba na fotografiji, komentaru ili statusu, dron (bespilotna letjelica), Bitcoin (anonimna, virtuelna, decentralizirana valuta zasnovana na enkripciji), twerk (plesanje uz energično mahanje zadnjicom obično bez pomjeranja nogu), blog (periodično objavljivanje informacija na internetu) ili njegova video varijanta vlog.