Najljepša kratka imena i njihovo značenje

Beba je beba je beba Jedi moli voli Metropol Top teme Zanimljivo

Prema jednom nedavnom istraživanju, u BiH najčešće muško ime je Amar, a Luka je najčešće ime u Hrvatskoj i Sloveniji, dok u Srbiji suvereno ‘vlada’ ime Lazar.

Zanimljiv je podatak iz matičnog ureda Zagreba za prošlu godinu: najviše ženskih beba dobile su ime Mia, a muški su Luka. U Federaciji BiH je već godinama Amar najpopularnije ime, ali je 2015. prvo mjesto ustupio Ahmedu, dok su djevojčice najčešće dobijale ime Amina. U Republici Srpskoj najčešći su Stefan i Marija.

Zanimljivo je i to da su u trendu, ipak, kratka imena, pa za one buduće roditelje, koji su skloniji takvim, ponekad netipičnim, pa i univerzalnim imenima, evo jedne liste kratkih imena i njihovog značenja.

beba

Aja – ime arapskog porijekla, a značenje imena je izražaj. Drugi oblik ovog imena je Aya.

Dina – žensko ime Dina je arapskog porijekla, a znači poslušnost, kao i dugotrajna kiša. Muški oblici ovog imena su Dino i Din.

Ema – ime koje je skraćena varijanta više imena kao što su Emilija, Emina, Emira, a u prevodu sa germanskog znači cijela (cjelokupna) i nalazi se na listi najčešće davanih imena u FBiH.

Ena – izvedenica iz imena Irena (grčkog imena Eirene), što znači mir, boginja mira.

Hana – Hana je jevrejsko ime koje znači milost, zahvalnost.

Iva – po imenu drveta (žalosna vrba iva), ali i kao skraćenica od imena Ivana ili Ivanka. U našem i engleskom jeziku ime Iva se ne prevodi, ali na japanskom ima značenje “dar od Boga”.

Jana – smatra se da ime vodi porijeklo od ženskog imena Julijana. Žensko ime Jana, može se prevesti kao “ona koja je puna života” ili ona koja je mlada.

Kaća – Kaća je žensko ime odmila od imena Katarina. Značenje imena je čista.

Kira – Značenje imena dolazi od grčkog Kyria – gospođa, gospodarica. Kira je vrlo rijetko ime i na ovim prostorima; prema dostupnim informacijama manje od deset osoba nosi to ime u Hrvatskoj.

Lara – latinskog je porijekla i skraćenica od dva imena. Prvo je Laura, što znači lovorov list i Larisa, što znači zaštita.

Lav – ime koje se pogrešno smatra ruskim, a zapravo je izvedenica iz grčkog imena Leon što znači lav, simbol snage i hrabrosti.

Lea – latinsko ime koje znači lavica.

Luka – muško ime latinsko-grčkog porijekla i znači ‘onaj koji osvjetljava’

beba

Maša – biblijsko ime nastalo od imena Marija. Pravo značenje imena je diskutabilno, ali jedno od tumačenja kaže da znači gospođa ili uzvišena.

Mia – žensko ime latinskog porijekla čije je značenje moja, a takođe je i skraćenica od imena Marija – velika, gospodarica.

Minja – žensko ime nastalo od pridjeva milo, a na portugalskom Minja znači mala djevojčica.

Nađa – ime je ruskog porijekla, a oblik je imena Nadia što znači nada. Postoji mogućnost da je ovo i ime arapskog porijekla i na arapskom znači blaga, nježna, osjetljiva.

Nina – porijeklo imena je iz grčkog jezika, a u slobodnom prijevodu bi značilo: ona koja nosi blagost, odnosno milost.

Sara – Sara je žensko ime, a dolazi od hebrejskog imena Sarah, što znači kneginja ili princeza. Iz ovog imena izvedeno je i ime Saja.

Tara – ime koje je uzeto direktno iz prirode, po rijeci i planini. Hinduističkog je porijekla i znači zvijezda.

Tanja – ime vodi porijeklo iz latinskog, odnosno grčkog jezika i slobodno se može prevesti kao “ona koja je rođena da bude velika”.

Tea – žensko ime grčkog porijekla. Dolazi od Grčkog Thae sa značenjem božica.

Tina – ime grčkog porijekla izvedeno od imena Katarina, što znači uvijek čista.

Una – ime prema nazivu rijeke, a na latinskom znači jedina.

Glas.ba 2017.01.28.

1 razmišljanje na “Najljepša kratka imena i njihovo značenje

Komentari su zatvoreni.