kuhana jela, jeftin obrok

Jednostavni sedmični menu sa cijenama pripreme (4,5 – 10 KM)

Coolinarka Metropol

Kvalitetna prehrana ne mora biti skupa. Naš novi sedmični menu-pregled donosi ne samo recepte koje je lako i brzo pripremiti bez puno novaca, nego i jela koja prate zahtjev da se ne hranimo nezdravo.

Ponedjeljak

Musaka od mljevenog mesa (cijena pripreme 8-9 KM)

Potrebni sastojci: ½ kg mljevenog mesa (5,00 KM), 1 ½ kg krompira (2,2 KM),  2 jajeta (0,4 KM), čaša mlijeka (0,2 KM), manja glavica luka (0,2 KM), ulje, sol, biber, vegata, aleva paprika, češnjak u prahu i paradajz sos ( 1 KM).

Priprema: na malo ulja izdinstajte glavicu crvenog luka i kada omekša dodajte mljeveno meso. Kada meso pusti vodu i pobijeli, začinite ga sa kašičicom soli, malo bibera, dvjema kašičicama vegete, kašičicom crvene paprike, malo češnjaka u prahu, te podlijte sa dvije šolje mlake vode i dinstajte otprilike pola sata. Za to vrijeme krompir ogulite i izrežite na ploške debljine prsta. Kada je meso gotovo, dodajte mu dvije kašike paradajz sosa, promiješajte i krčkajte još 5 minuta. U tepsiju stavite malo ulja, ravnomjerno ga namažite i slažite musaku na način da stavite red krompira (prekriti cijelu tepsiju), preko stavite umak s mesom, zatim ponovo krompir, meso, sve dok ne potrošite svo meso s tim da na kraju ide red krompira. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni oko 45 minuta do sat vremena. Pred kraj pečenja, musaku zalijte sa mješavinom dva jajeta i šolje mlijeka, te zapecite. Prijatno.

musaka

Utorak

Špinat sa jajima (cijena 8 KM)

Potrebni sastojci: 1-2 kg špinata (6 KM), 4-8 jaja (1,6 KM), sol, biber, češnjak, pola šolje mlijeka, mali maslac 0,25 KM)

Priprema: špinat očistite, dobro operite i kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi otprilike 20 minuta. Kada je skuhan, ocijedite ga i usitnite. Mali maslac rastopite na tavi, dodajte sjeckani špinat, pola šolje mlijeka, 2 usitnjena čehna bijelog luka, posolite i stavite malo bibera, dva žumanjak i kuhajte 10-ak minuta. Špinat poslužite uz pržena jaja na oko. Prijatno.

špinat

Srijeda

Tjestenina sa pilećim gulašom (cijena 8 – 8,5 KM)

Potrebni sastojci: ½ kg pilećih prsa (4 KM), 2 crvene i 2 zelene paprike (2 KM), 400 gr tjestenine po vašem izboru (1,2 KM), 1 glavica luka (0,2 KM), vegeta, biber, češnjak u prahu,aleva paprika, peršun (1 KM).

Priprema: na malo ulja izdinstajte usitnjenu glavicu crvenog luka, pa dodajte piletinu izrezanu na kockice, vegetu, malo bibera i aleve paprike. Zalijte sa toplom vodom i dinstajte 20-ak minuta. Nakon toga dodajte crvenu i zelenu papriku izrezanu na kockice ili trake, malo češnjaka u prahu, te kuhajte još 10 minuta i pred kraj stavite peršuna. Tjesteninu kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi 10 minuta, servirajte je u tanjir i zalijte sa pilećim gulašom. Prijatno.

tjestenina gulaš

Četvrtak

Girice iz rerne i salata od krompira (cijena 7-8 KM)

Potrebni sastojci: ½ kg girica (2,5 KM), 1,5 kg krompira (2,2 KM), dvije glavice luka (0,4 KM), so, biber, malo ulja, sirće, prezla (1,5 KM).

Priprema: krompir ogulite i kuhajte u hladnoj posoljenoj vodi (možete ga kuhati u komadu ili izrezan na deblje ploške).  Dok kuhate krompir, stavite girice da se peku. Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa poredajte girice koje ste posolili i uvaljali u prezlu, te ih malo pošpricajte uljem. Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene (otprilike 35 minuta). Kuhani krompir stavite u zdjelu, dodajte dvije glavice izrezanog crvenog luka na trakice, stavite sol, malo bibera, dvije do tri kašike ulja i sirće. Servirajte i uživajte u ovom jednostavnom, jeftinom i zdravom ručku. Prijatno.

girice

Petak

Leblebija (slanutak) u saftu i pileći karabatak iz rerne ( cijena 9,5 -10 KM)

Potrebni sastojci: tegla slanutka (3,6 KM), 1 kg karabatka (3,7 KM), glavica crvenog luka (0.2 KM), sol, biber, vegeta, češnjak u prahu, aleva paprika, paradajz sos, senf (2 KM).

Priprema: karabatak operite (po želji možete skinuti koricu), stavite malo vegete i svaki komad namažite sa malo senfa. Na tepsiju stavite papir za pečenje, poredajte karabatak i na svaki komad mesa stavite doslovno kapljicu ulja, te pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta. Za to vrijeme pripremite slanutak, tako što u šerpu stavite dinstati glavicu crvenog luka na kašiku ulja. Kada omekša stavite slanutak, kašičicu soli, malo bibera, češnjaka u prahu i aleve paprike. Slanutak prelijte sa toplom vodom da ga prekrije i kuhajte maximalno pola sata. Pred kraj kuhanja stavite paradajz sos i kuhajte još par minuta. Prijatno.

leblebija

Subota

Rolovane tikvice (cijena 9-10 KM)

Potrebni sastojci: dvije tikvice (1 KM), jedna pileća prsa (2,5 KM), 1 crvena i 1 zelena paprika ( 1 KM), 1 glavica luka (0,2 KM), 300 gr trapista (2,4 KM), paradaj sos (1 KM), jedan limun (0,3 KM), sol, biber, češnjak u prahu i malo čilija u prahu (1 KM).

Priprema: piletinu koju predhodno skuhamo i iskomadamo na manje komadiće, paprike i luk izrezan na manje kockice, sok od jednog limuna i 150 gr naribanog trapista i začine izmješajte u posudi. Tikvice operite (nije potrebno guliti), odrežite im vrh i dno, te ih nožem za guljenje krompira izrežite na trake. Izrezane tikvice punite dobivenom smjesom, rolajte i stavljajte u kalup za torte u krug kao na slici (a kalup stavite u drugu tepsiju, jer će tikvice prilikom pečenja puštati svoj sok, pa da ne prljate rernu). Tikvice pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, 20-ak minuta, zatim ih pospite ostatkom naribanog sira i zapecite još 10 minuta tj.dok se sir ne rastopi. Prijatno.

Nedjelja

Dinstana prasa sa rižom (cijena 4,5-5 KM)

Potrebni sastojci: 4-5 komada prase – zeleni vanjski dio (2 KM),  2 manje mrkve (0,5 KM), 1 kašika pirea od paradajza (0,5 KM), 1 čaša riže (0,5 KM), 3 kašike maslinovog ulja, so, biber (1 KM).

Priprema: prasu dobro operite i isjecite na željenu dužinu. U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte pire od paradajza i kratko upržite. Dodajte prasu i mrkvi izrezanu na kolutiće, so i biber. Sve dinstajte na tihoj vatri 15-ak minuta, zatim dodajte opranu rižu i dinstajte 10 minuta uz miješanje. Dolijte vodu, poklopite i krčkajte na tihoj vatri dok prasa i mrkva ne budu skuhane. Uz ovo jelo možete poslužiti i meso po želji, što povećava cijenu ručka za nekih 5,6 KM. Prijatno.

prasa