Kuhinjski trikovi, priprema mesa

Mali kuhinjski trikovi: priprema mesa

Coolinarka Metropol

Zamrznuto meso ili povrće brže će se otopiti u hladnoj vodi (ne vrućoj!).

Ukoliko meso koje ste kuhali nije omekšalo, probajte u juhu ili umak dodati malo sode bikarbone.

Da pečenje bude mekano i sočno probajte ga za vrijeme pečenja podlijevati konjakom ili pivom.

Suho meso zna biti vrlo slano. Da biste izvukli višak soli, tokom kuhanja nekoliko puta odlijte vodu i dolijte čistu, opet vruću.

Pečete li kobasice na masnoći, prije pečenja izbockajte ih vilicom kako ne bi pucale.

Pileće meso će biti sočno ukoliko ga istrljate limunovim sokom.

U mrvice za pohanje možete dodati malo isprženog sezama.

Pržite li piletinu na masti ili na maslacu, prskanje ćete spriječiti ako u masnoću stavite malo brašna ili soli.

Ukoliko na vrh pileta koje pečete zataknete vilicu na kojoj je kriška smrznutog maslaca pile će dobiti još ljepšu, zlatnu koricu.