KST maskenbal-koncert

Upoznajte lokalni, ali famozni i inspirativni studentski KST maskenbal u Beogradu

Metropol Muzika - regija Samo urbano

Postoje neki tradicionalni godišnji događaji koji su uglavnom lokalno značajni, ali su vrlo zanimljivi kao klupska scena, prvi i ultimativni temelj za svaku ozbiljniju veliku rock scenu.

Svi veliki gradovi u nekadašnjoj državi imali su ‘strukovno’ profilirane studentske klubove, odakle su godinama izlazili neki novi klinci što bi kasnije postajali stubovi rock scene.

Sarajevo je tako, među brojnima, imalo i još ima AG (klub građevinaca) i KUK (klub medicinara), u Zagrebu je, u proljeće 1957. rođen SC, Studentski centar, koji će postati kultno mjesto ne samo studentskih, nego i širih društvenih sadržaja i značenja, a od ranih 1970-ih u ovom gradu počinje djelovati Klub studenata elektrotehnike, i danas znameniti KSET. O riječkom SKC-u i pogotovo beogradskom SKC-u suvišno je trošiti riječi o njihovom značaju za rock sceni.

U tom društvu je i KST, Klub studenata tehnike u Beogradu, koji svoj prvi veliki uzlet u lokalnim okvirima ima 1969. godine, otvaranjem diskoteke, a od 1980-ih je jedno od najvrijednijih koncertnih mjesta, gdje su, na primjer, prve nastupe imali Partibrejkers i Bjesovi.

Prvi prednovogodišnji KST maskenbal priređen je 1973. godine i od tada klub je poznat po tematskim večerima i stalnim programima za ‘alternativnu omladinu kojoj je trebalo zamjensko mjesto za skupa i pomodna okupljališta’.

kst-maskenbal-2015-foto-mrakonjac

KST maskenbal je, eto, stigao do 45. izdanja i priređuje se 22. 12. 2018. sa ovogodišnjom temom “Cirkus”.

Maskenbal se ove godine u zgradi tehničkih fakulteta održava na čak devet bina i spomenimo program na glavnoj, koji otvaraju beogradski all-girl death metal sastav Nemesis i KST Hor, a nastupaju još Orthodox Celts, Ničim Izazvan, Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi te Neša Galija.

Izdvajamo i nove Hurricane stage (DJ program), te Tribute Stage, na kojem će nastupiti Stereo Deficit koji izvodi obrade Arctic Monkeys, Black Metallica Tribute i Ritam Sex & Ja, čija je specijalnost opus Red Hot Chilli Peppersa.

Sadržaj je to dostojan svih velikih rock festivala u regionu, pa je sasvim razumljivo da su prvih 2.000 ulaznica razgrabljene za samo nekoliko minuta putem internet rezervacija, dok i karate u slobodnoj prodaji nestaju rekordnom brzinom.

Šta sve mogu i šta rade, pogledajte na njihovoj stranici.

Studenti su zakon…

kst-maskenbal-profesionalni-varioci-mm