studio-m-rezija

Vremeplov: 60 godina čuvenog ‘Randevua s muzikom’

Metropol Samo urbano Vremeplov

Ako bismo označavali precizan datum kada je pop kultura zvanično ušla na ove prostore, jedan od najozbiljnijih kandidata je rođenje kultne emisije Radio Novog Sada ”Randevu s muzikom”.

Emisija “Randevu s muzikom” u programu Radio Novog Sada pokrenuta je na inicijativu Angela Vlatkovića, urednika Redakcije zabavne muzike i tadašnjeg poznatog kompozitora, a prva je emitirana 1. 6. 1957. godine.

Angelo VlatkovicU svakodnevnom terminu od 18.20 do 19 sati, emisiju je do ’62. uređivao samo Vlatković (na slici), predstavljajući slušateljima uglavnom jazz standarde i novitete. Tokom ’60-ih uredničku ekipu su činili Slobodan Davidovac, Aleksandar Rukavina i Milan Čuljak i tada se već pojavljuju ‘mozaici zabavne muzike‘ i želje slušalaca.

Emisija se slušala ne samo u cijeloj tadašnjoj Jugoslaviji, već je imala publiku i u zemljama istočnog bloka, a razna kazivanja i pisma slušalaca potvrđuju da je mnogima ova emisija bila jedini prozor u muzički svijet.

Od početka sedamdesetih, kada je ukinut nedjeljni termin, a trajanje produženo na cijeli sat, “Randevu” je nudio, od ponedjeljka do subote: “Muzičko skladište” (muzika za sladokusce), “Šarmerhol” (domaće zabavne melodije), “Muzički slalom” (svjetski rock), “Pop muzej” (evergreeni), “Rang lista domaćih ploča” i “Želje slušalaca”.

Do kraja stoljeća kao urednici su se smjenjivali Jovan Nikolić, Miroslav Jokić te trojka koja je “Randevu” obilježila i najviše proslavila – Vitomir Simurdić, Anđelko Maletić i Bogomir Bogica Mijatović.

Bogomir Mijatovic, Anđelko Maletić, Vitomir Simurdić (iza Enca Lesića)
Bogomir Mijatovic, Anđelko Maletić, Vitomir Simurdić (iza Enca Lesića)

Oni su zaslužni da je veliki jubilej emisije, 20. rođendan, obilježen 1977. izdavanjem LP ploče pod nazivom “Randevu s muzikom – Radio Novi Sad”. Na njoj su se našle koncertne snimke zabilježene na nekim od nastupa u Studiju M ove kuće: “I ne tako običan život” i “Jedna žena” (Korni grupa), “Dijete zvijezda” (Drago Mlinarec), “Sit sam že bluesa” (Tomaž Domicelj), “Gvendolina” i “Zadnja avantura” (September), “Divlje guske” i “Život u čizmama sa visokom petom” (Time).

Ovo izdanje je jedinstveno i zbog toga što se numere Korni grupe, izvedene krajem 1974. na njihovom oproštajnom koncertu u novosadskom studiju, nisu našle na albumu “Mrtvo more” i jedino su ovdje objavljene, a isti je slučaj s numerom Tomaža Domicelja.

Luna, Novi Sad, 1982
Luna, Novi Sad, 1982

Sljedeća obljetnica, tri desetljeća  emisije “Randevu s muzikom”, također je obilježena prigodnim diskografskim izdanjima – u ljeto 1987. objavljeni su albumi “Disillusioned” Mitra Subotića Sube a.k.a Rex Ilusivii i “La Strada” istoimene novosadske grupe, a posebni su još zbog ekskluzivnog limitiranog tiraža od svega 500 primjeraka.

Ako niste znali: Prvih nekoliko godina “Randevu” je emitiran samo na mađarskom jeziku (!) i tek od početka šezdesetih ‘preveden’ je na srpski jezik. Proslavljajući 50. obljetnicu 2007. godine, “Randevu s muzikom” je postao najstarija stalna radijska emisija ovog tipa u Evropi.