Mr Lee & IvaneSky

Mr Lee & IvaneSky kompletirali svoje čudesno ‘Sailor’ putovanje

Muzika - regija Show Time

Otprilike u isto vrijeme kada su Let3 novim sjajnim perfomansom u zagrebačkoj Tvornici otvorili serijal uz 20 godina ovog čuvenog kluba, njihov basista, pjevač i autor Damir Martinović Mrle objavio je zajednički projekt sa Ivankom Mazurkijević, album ”Sailor”.

Tri godine poslije prvog albuma ”Colors”, autorski i izvođački dvojac poznat kao Mr. Lee & IvaneSky nastavlja pomicati granice multimedijalne umjetnosti.

Dvanaest pjesama (na engleskom i hrvatskom), oslobođenih bilo koje žanrovske odrednice i bilo kakvog mogućeg poređenja, čine cjeloviti zvučni film ili teatar (za koji su neke teme i rađene), čije slike formira samo konzument, zavisno od trenutka slušanja i granica njegove mašte.

Postupak kreiranja albuma ”Sailor” čista je avangarda: Nakon što je s vrha Trsatske gradine Damir Martinović – Mrle snimio sveukupni zvuk grada Rijeke, sve ljude i njihove radnje, industriju, promet, gradsku vrevu, te nakon postavljanja ”zvučnika” u more, kako bi ispumpao morsku vodu i pretvorio je u sitne kapljice koje su pod utjecajem ”zvuka grada” formirale oblik i novi prostor uzorkovan frekvencijom, uz identifikacijski zvuk nastala je i glazba, a na istaknutijem mjestu unutar nje, postavljen je specifičan način pjevanja.

Glazbu, tekst i aranžmane potpisuju Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević.

Od gostujućih muzičara, u stvaranju ”Sailoru” su sudelovali i Massimo Savić na gitari (”Alisa”), Igor Pavlica na trubi (”Seagul”, ”The Cat”), Vlado Simcich Vava na gitari (”A good actor”), a na pjesmama  ”Sailor (Berlin)” i ”Gundruk” pridružilo im se i nekoliko eminentnih međunarodnih glazbenika i stručnjaka za zvuk: Emmanuel Ferazz (trombon), George Fisher (saksofoni, klarinet, basklarinet, flauta), Leo Clemens (violina), Alessandro Domenico Rocco (elektronika, theremin, gitara), Max Richter (pila s gudalom, gitara), Leo Henry Koch (perkusije), Sanja Fišter (perkusije), Mario Fišter (ton majstor), Natasha Kadin (theremin i produkcija), dirigent Franjo Đurović (aranžmani orkestra), Mario Fister (snimatelj) i Iztok Turk (produkcija).

Album je dostupan na CD-u u izdanju Dallas Recordsa i na digitalnim servisima.