Let3, publika

Samo oni mogu spavati pred publikom i izazvati euforiju – Let 3 u Tvornici, ludo i nemilosrdno!

Koncerti Muzika - regija Show Time

Zagrebačka Tvornica kulture slavi 20. rođendan što će na tu scenu do kraja godine dovesti niz vrlo atraktivnih imena, a feštu je u subotu 5. 10., na najprimjereniji mogući način, otvorio Let3 – ludo, šašavo, brzo i nemilosrdno.

U minut precizno, u 21, otpočelo je performansom. Nazvan je u Letovskom stilu. ”Spavanjem protiv klimatskih promjena“.

Na sceni, ispred zastora koji je ovom prilikom skrio ostatak pozornice, na madracima, svako na svojem, lijevo Zoran Prodanović Prlja (vokal), desno Damir Martinović Mrle (bas gitara, prateći vokal) spavaju pokriveni bijelim pokrivačima uz ravnomjerno hrkanje. Spavaju. I spavaju nekih pola sata, a tišinu remeti samo hrkanje i žamor publike.

Nakon 21 i 30 začuje se zvuk glazbe, a oni počinju micati se. Mrle ležeći dohvati bas gitaru i kao prebire po njoj. Prlja pak malo se podigne, u polusjedeći položaj i otpočne čitati knjigu, naglas. Čita eksplicitne odlomke iz knjige ”Seksualni život Catherine Millet“.

Let3, Tvornica 2019

 

Nakon desetminutnog čitanja, glazbeni broj ”Viola“, opet čitanje, glazbeni broj ‘‘Ja bih se ljubio“, čitanje, a oni i dalje leže.

Prlja otpjeva ležeči, Mrle prebire na basu, Prlja čita… izvedu ”Mornar“, ležeći (e, to ti je zapravo ”Kurcem u čelo“ performans, a izvedba iste kasnije je uslijedila).

Let3, Tvornica 2019

Konačno, razmiče se zastor.  Iza zastora spavao je ostatak benda. Svi u kimonima. I počinju s karate vježbom i brojanjem. Valjda radi buđenja. Skupa s publikom.

Probuđeni, konačno, otpočinju žestoko sa ”Vjeran pas“. Publika pjeva s bendom. Fešta je otpočela.

Redaju se njihovi hitovi. Znani svima u dvorani. Prlja baca perje. Svi osim bubnjara uzimaju brojeve: 1, 2, 3, 4 … “Izgubljeni“ gromoglasno ori se s pozornice, ori se iz publike. Svi pjevaju… Dvorana je raspjevana..

Let3, Tvornica 2019

Oko 23 i 30 odlaze s pozornice. Publika ih zove gromoglasno skandirajući: ”Rječke pičke“. Nema ih… Ipak, dolaze. Nisu više u bijelim kimonima. Promjenili su kostime. Uslijedio je nastavak. Prepoznatljiv, silovit. Konačno Prlja zahvaljuje publici (”neću previše šećeriti“).

Međusobno svi zadovoljni i zadovoljeni.

Tekst i foto: Darko Marić

1 razmišljanje na “Samo oni mogu spavati pred publikom i izazvati euforiju – Let 3 u Tvornici, ludo i nemilosrdno!

Komentari su zatvoreni.