Naš sedmični menu: jeftini i brzi recepti

Coolinarka Metropol

U nekoliko nastavaka, nudimo vam izbor jednostavnih recepata za ukusna jela, čija je glavna zajednička poveznica – jeftini su i brzo se pripremaju.

Ponedjeljak

Varivo od piletine i graška

Potrebni sastojci su: 450 gr smrznutog graška, 2 veće mrkve, 3 pileća zabatka, 1 korijen peršuna, 1 veća glavica luka, 1 jaje, 3 kašike ulja, par kašika brašna, so, biber, mljevena crvena paprika i 1,5 l vode.

Priprema: Luk nasjeckajte na sitne, a mrkvu i peršun na malo veće kockice. Meso zabatka odvojite od kosti i po želji izrežite na kockice ili trakice. Na srednjoj temperaturi zagrijte ulje, ubacite luk i dinstajte ga dok ne dobije zlatnu boju, pa dodajte mrkvi i uz konstantno miješanje, dinstajte dok mrkva malo ne omekša. Posolite i pobiberite po vlastitom ukusu. Dodajte meso i sve skupa dinstajte 5 do 7 minuta, prelijte toplom vodom, dodajte smrznuti grašak i kuhajte 10 minuta. Za to vrijeme pripremite knedlice. Razmutite jedno jaje, dadajte malo soli i par malih kašika brašna. Smjesa mora biti dovoljno gusta, ali ne previše, mora se odvajati od kašike. U završnoj fazi kuhanja variva, dodajte 2 male kašike crvene paprike. Zatim umočite malu kašiku u vodu, pa njom grabite male knedlice i spuštajte u varivo. Njima treba maximalno 3 minute za kuhanje, pa pazite da vam se ne raspadnu. Na kraju dodajte sjeckani peršun i servirajte.

varivo od piletine i graska

Utorak

Gibanica

Potrebni sastojci: 500 gr gotovih kora, 500 gr mladog svježeg sira, 3-5 jaja, 1 šolja jogurta, 1 šolja kisele vode, ½ šolje ulja, 1 mala kašika soli.

Priprema: Rernu zagrijte na 200 stepeni i pripremite pleh sa papirom za pečenje. Pomiješajte jaja, jogurt, vodu, ulje i so u jednoličnu masu, ali prvo malo izmutite jaja, pa dodajte ostalo. Na kraju dodajte sir i kiselu vodu, pa lagano promiješajte. Kore kidajte na veće komade, umačite u smjesu i stavljajte u pleh kao grudvice jednu do druge. Postupak ponavljajte, sve dok imate smjese i kada ste sve potrošili i složili, gibanicu prekrijte sa korom i pecite 40-ak minuta ili dok gibanica ne porumeni. Servirajte uz salatu po vlastitom izboru.

gibanica

Srijeda

Tjestenina s junetinom

Potrebni sastojci: 400 gr junetine, 400 gr pelata, 5-6 šampinjona, malo maslina, glavica luka, 400 gr tjestenine.

Priprema: Junetinu izrežite na kockice i propržite na malo ulja. Meso izvadite, a u šerpu ubacite isjeckani luk i dinstajte ga dok ne omekša. Dodajte tanko narezane gljive, propržite, pa dodajte masline i pelate i kratko kuhajte. Zatim dodajte komadiće mesa i uz povremeno miješanje, te doljevanje vode po potrebi, kuhajte dok meso ne bude gotovo, otprilike 45 minuta, a ako to meso zahtjeva i duže. Začinite sa vegetom i malo bibera, a servirajte uz kuhanu tjesteninu i salatu.

tjestenina sa junetinom

Četvrtak

Teleća jetrica s purom

Potrebni sastojci: 600 gr teleće jetrice, 400 gr luka, ulje, so, biber, kašika šećera, malo maslaca, slatka i ljuta aleva paprika i pura.

Priprema: Jetricu narežite na tanke trake, a luk na kriške. Na vruće ulje stavite karamelizirati luk, tako što ga pržite dok ne porumeni, pa dodajte kašiku šećera i malo soli. Kada se karamelizira, dodajte malo maslaca. Jetricu pržite na vrućem ulju, dodajte luk, malo slatke i ljute aleve paprike, začinite sa solju, te podlijte sa malo vode. Jelo je gotovo kada proključa. Puru napravite kao inače tj. po uputstvu sa vrećice, a kada je kuhana dodajte joj malo maslaca.

teleća jetrica

Petak

Wok piletina s rižom

Potrebni sastojci: 400 gr piletine, 250 gr tikvica, 250 gr mrkve, 200 gr luka, 200 gr paprike, 150 gr šampinjona, riža, so, biber, češnjak u prahu, đumbir u prahu i soja sos.

Priprema: Piletinu izrežite na kockice, začinite sa soli, biberom, češnjakom i đumbirom u prahu, te soja sosom i ostavite pola sata da se marinira. Na vrelom ulju propržite piletinu, pa dodajte luk izrezan na kockice, mrkvu izrezanu na kolutiće i papriku izrezanu na kockice. Nakon dvije do tri minute, dodajte izrezane tikvice i šampinjone, te dinstajte otprilike 5 minuta. Ako je potrebno dodajte još soli i soja sosa. Rižu skuhajte, servirajte i poslužite sa mesom i povrćem.

wokSubota

Sataraš s jajima

Potrebni sastojci: 3 manje glavice luka, 4 svježe paprike, 4 paradajza, 8 jaja, 4 manja komada pileće šunke, so i biber po ukusu.

Priprema: Pošto ja volim da povrće ostane hrskavo, za ovo jelo vam je potrebno svega 20 minuta. Luk i papriku isjecite na rezance, a paradajz na kriške. Šunku izrežite na kockice. U tavi na malo ulja, propržite šunku dok ne porumeni, pa je izvadite. U istoj tavi kratko propržite luk i papriku, tek toliko da zamiriše, dodajte paradajz i zajedno dinstajte maksimalno 10 minuta. Na kraju dodajte razmućena jaja, posolite, pobiberite i pecite par minuta. Kada je gotovo, servirajte porcije i preko pospite šunkom i svježim peršunom ako želite.

sataras

Nedjelja

Musaka od patlidžana

Potrebni sastojci: ½ kg mljevenog mesa, 3 srednja patlidžana, 3 paradajza, 1 luk, malo ribanog sira, 3 češnja bijelog luka, bosiljak, ulje, so i biber.

Priprema: Patlidžan isjecite uzduž na kriške, posolite ga i premažite sa malo ulja sa obje strane. Kriške zapecite u tavi ili na roštilju bez dodavanja masnoće. Pripremite paradajz, tako što će te ga oguliti. U odgovarajuću šerpu, stavite ulje i propržite luk isjeckan na kockice. Dodajte mljeveno meso, so, biber i miješajte dok meso ne pobijeli. Paradajz izrežite na kockice, ocijedite višak vode i uz sjeckani bijeli luk i bosiljak, dodajte u meso. Sve zajedno krčkajte na tihoj vatri uz povremeno miješanje, dvadesetak minuta. Zatim napravite bešamel na slijedeći način. Na tavu stavite jednu kašiku putera i jednu kašiku brašna, te propržite, ali ne smije da porumeni. Skinite sa vatre, dodajte malo soli, bibera, mrvicu muškatnog oraščića i 2,5 dcl mlijeka. Sve dobro promiješajte, pa vratite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne. U tepsiju prvo sipajte malo bešamela, pa poredajte patlidžan, zatim sos od mesa i paradajza, malo ribanog sira, pa opet patlidžan i tako do kraja, dok ne potrošite sav materijal. Na kraju sve prelijte bešamelom i ribanim sirom, te pecite u rerni na 220 stepeni dok ne porumeni, najviše pola sata.musaka_patlidzan