Obrati pažnju na prvu i posljednju stvar: Optimisti žive duže!

21. vijek Naučno (ne)dokazano Zdravlje

Ljudi s pozitivnim gledanjem na svijet vjerovatno će se rjeđe nego pesimisti suočiti sa srčanim ili moždanim udarom, a vjerojatno će i duže živjeti, pokazala je nedavna analiza.

Ona se temelji na postojećim istraživanjima, znanstvenici su istražili podatke iz 15 studija u koje je bilo uključeno nešto manje od 230.000 ljudi, a praćeni su prosječno 14 godina.

Kroz to vrijeme, najoptimističnije osobe imale su 35 posto manje šansi od najpesimističnijih za srčani ili moždani udar, a 14 posto manje izgleda da umru iz nekog drugog razloga, prenosi Jutarnji objavu JAMA Network Open.

“Ti rezultati sugeriraju da pozitivno i negativno razmišljanje mogu biti povezani i sa zdravljem”, rekao je Alan Rozanski, vodeći autor studije.

Optimisti imaju pozitivnije zdravstvene navike koje im pomažu da žive duže, oni bolje jedu, više vježbaju i manje puše od pesimista, a imaju i bolje načine nošenja s problemima koji im pomažu da budu proaktivni na polju svog zdravlja i da prolaze kroz teška vremena ne mijenjajući navike u nezdrave.

Pesimizam, suprotno tome, može potaknuti češće upale te učiniti ljude podložnijima razvoju metaboličkih poremećaja koji mogu skratiti život, ustanovio je Rozanski.