Hendrixov most – nova senzacionalna atrakcija u Zagrebu

Metropol Samo urbano

Nakon što je 20-ak godina bio označen grafitom ”Hendrix” i postao poznat samo pod time imenom, željeznički most u Zagrebu i zvanično je postao Hendrixov, a sa senzacionalnim svjetlosnim efektima je buduća velika turistička atrakcija ovog grada.

Nakon tematskog ”Rock and roll parka”, u kojem biste imaju John Lennon,  Amy Winehouse, Jimi Hendrix, Nick Cave, Iggy Pop, Joe Strummer, Zagreb je prije par dana dobio još jednu rock atrakciju, koja bi, kao jedinstvena u svijetu, mogla postati vrlo popularno turističko odredište.

Željeznički most preko Save, na rubu Zagreba, sredinom 1990-ih velikim grafitom ”Hendrix” označila su dva fana, koji ni do danas nisu željeli da im se otkrije identitet (iako su o svom djelu svjedočili za neke pisane medije).

Hendrixov most, stara slika

Grafit je u više navrata brisan, pa preko noći opet ispisivan, jer je stekao gotovo kultni status, u toj mjeri da više nije bio poznat nikako drugačije nego pod tim imenom.

Još krajem 2015. uprava Hrvatskih željeznica prihvatila je inicijativu da most koji je postao jedan od simbola urbane pop-kulture grada zvanično bude nazvan po najslavnijem rock gitaristi svih vremena, te da će provesti projekt osvjetljavanja mosta.

Prije nekoliko dana senzacionalni light show na mostu je i predstavljen.

hendrix-most-lighshow

Cijelu konstrukciju naglašava neutralno bijelo svjetlo, a prolaskom voza se aktivira dinamička rasvjeta u boji, što čini zaista senzacionalan efekt.

Kako su poručili iz gradske uprave, probni rad nove rasvjete će trajati mjesec dana, a kroz to vrijeme će se obavljati podešavanje svjetlosnih efekata, pa bi Hendrixov most mogao postati svjetska turistička atrakcija.

Pokazuje to i video načinjen za vrijeme neformalnog otvorenja.