Proljetna-kuhinja

Prijedlog za sedmični menu 5 (pon-nedjelja)

Coolinarka Metropol

lignje

Nedjelja: Lignje Monika & kolač sa keksom, čokoladom i puterom od kikirikija

Lignje Monika

Sastojci: 400 gr lignji, nekoliko većih krompira, češnjak, svježi peršun, manja brokula, so, biber, maslinovo ulje, limun.

Priprema:
Lignje posložiti na papirnate ubruse i malo ih osušiti. Sitno nasjeckati češnjak i peršun i staviti u manju zdjelicu. Preko toga preliti maslinovo ulje i staviti sa strane. Krompir oguliti, narezati na manje kockice i staviti kuhati. Brokulu narezati na manje komade i također skuhati. Kada je krompir kuhan, dodati mu kuhanu brokulu, začiniti sa soli i biberom i preliti maslinovim uljem. Zagrijati tavu i staviti maslinovo ulje da se ugrije. Kada je ulje zagrijano staviti pržiti lignje. Kada su gotove začiniti ih sa soli i biberom i servirati. Pripremljeni umak od češnjaka i peršuna staviti preko liganja i preko krompira i brokule.

kolac kikiriki

Kolač sa keksom, čokoladom i puterom od kikirikija

Sastojci: 80 gr mljevenog keksa, 65 gr istopljenog maslaca, 110 gr krem sira, 1 šolja sitnog šećera, 1 kesica vanillin šećera, 200 gr istopljene čokolade, 1 šolja putera od kikirikija, 1/ šolje šećera.

Priprema:
U jednoj posudi izmješajte keks I istopljeni maslac, te stavite u posudu u kojoj će kolač stajati. Lijepo ga “utabajte” i stavite u frižider, dok se ne završi sa drugim dijelom pripreme. U drugoj posudi izmješajte krem sir sa jednom šoljom šećera, vanillin šećerom i istopljenom čokoladom, a zatim to prelijte preko keksa. Ponovo staviti u frižider. U trećoj posudi izmješajte puter od kikirikija sa pola šolje šećera, pa stavite preko čokoladnog sloja kolača. Ostavite u frižideru 2-4 sata prije posluživanja.