Proljetna-kuhinja

Prijedlog za sedmični menu 5 (pon-nedjelja)

Coolinarka Metropol

tortino sa tikvicama

Petak: Tortino sa tikvicama

Sastojci: 400 gr kuhanih špageta, 300 gr tikvica, 4 jaja, 1 češanj češnjaka, 3-4 kašike ribanog parmezana, 1 manji luk, so, biber, 1 kašičica timjana, 3 kašike maslaca i malo ulja, prstohvat muškatnog oraščića.

Priprema:
Skuhajte špagete u slanoj vodi. Procijedite ih i začinite sa malo ulja da vam se ne lijepe. Odložite da se malo ohlade. U zdjelicu dodate jaja, so, biber, muškatni oraščić, pa sve dobro izradite. U tavi zagrijete jednu kašiku maslaca i mlaz ulja, pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk, dodate sitno nasjeckani češnjak i naribane oprane tikvice, nastavite dinstati nekih pet minuta na srednjoj vatri, posolite i pobiberite po želji, a ako želite možete dodati i timijan. Špagete izmiješate sa jajem, dobro promiješate da se sve poveže. Na dno tave za pečenje /28cm/bilo bi dobro da imate teflon tavu, otopite maslac/1 kašiku/ sa mlazom ulja, na dno stavite polovicu smjese špageta, dodate u sredinu svu količinu izdinstanih tikvica, prospite ostatakom špageta i poklopite. Pecite na najnižoj tempereturi pokriveno 5 min., zatim na vrh stavite ostatka maslaca, poklopite i nastavite peći još 15 min. poklopljeno. Nakon toga okrenete/za to će vam dobro doći ravan poklopac/, nastavite peći još 10-15 min, te izvadite na tanjir. Poslužite narezano na trokutiće uz salatu po izboru.