Proljetna-kuhinja

Prijedlog za sedmični menu 5 (pon-nedjelja)

Coolinarka Metropol

juha-od-pilecih-srca-s-griz-noklicama

Subota: Supa od pilećih srca sa griz knedlicama & Gulaš sa rižom ili tjesteninom

Supa od pilećih srca sa griz knedlicama

Sastojci: pileća srca (zavisi od broja osoba za koje pravite), 3 mrkve, komad celera, 2-3 krompira, 1 manja glavica crvenog luka, 1 mladi luk, so, vegeta, lovorov list, maslac za prženje, ulje, 1 jaje, 3 kašike pšeničnog griza, list peršuna.

Priprema:
Očistite pileća srca od masnoće i prerežite ih na pola. Očistite glavicu crvenog luka, te bijeli i zeleni dio bijeloga luka i sitno ga nasjeckajte. Sve zajedno popržite na mješavini ulja i maslaca. Operite i ogulite mrkvu i celer, kao i krompir i narežite na manje kockice, te dodajte luku da se i ono malo poprži. Nakon toga dodajte vodu, malo soli i kuhajte dok ne omekša. Pri kraju dodajte list lovora, malo vegete, te zakuhajte griz knedlice. Knedlice napravite tako da pomiješate jedno jaje i pšenični griz, te malo soli i ulja ili masti, te ostavite da odstoji neko vrijeme, tj. do ukuhavanja u supu. Kuhajte ih jedno 10 minuta. Kada ugasite supu, one će još dodatno omekšati, zato je dobro da malo odstoje u supi.

gulas

Gulaš

Sastojci: 750 gr goveđeg mesa, 30+30 gr maslaca, 750 gr crvenog luka narezanog na kolutove, 2-3 češnja češnjaka, 2 kašičice pirea od paradajza, 2 kašičice mljevene ljute crvene paprike, 2 kašičice slatke crvene paprike, 2 kašike crvenog vina, tucani kim.

Priprema:
Meso isjecite na krupnije kocke. U jednoj tavi zagrijte 30 gr maslaca ili ulja i ispržite meso. Izvadite iz tave i ostavite sa strane. Ostatak maslaca ili ulja zagrijte u jednoj šerpi. Pržite luk dok ne postane blago staklast, te dodajte fino nasjeckani češnjak. Pržite jos nekih desetak minuta, dodajte pire od paradajza, ljutu i slatku mljevenu paprika i sve dobro izmješajte, te dodajte crveno vino. Miješajte dok tekućina ne ispari. Dodajte meso i smanjite temperaturu. Posolite i pospite tucanim kimom. Dinstajte u vlastitom sosu nekih sat i pol. Povremeno promiješajte i dodajte vode po potrebi. Uvijek dolijevajte oko 50ml vode, ne više odjednom. Poslužite uz široke rezance ili rižu.