Proljetna-kuhinja

Prijedlog za sedmični menu 5 (pon-nedjelja)

Coolinarka Metropol

musaka od šampinjona

Utorak: Musaka od šampinjona

Sastojci: 500 gr šampinjona, 2 glavice luka, 100 gr šunke, 2 kašike ulja, 2 češnja češnjaka, 10 kriški hljeba (300 grama), 250 ml mlijeka, 200 ml kisele pavlake, 3 jaja, 1 kašika vegete, peršun, so, mljeveni biber, origano.

Priprema:
Očišćene šampinjone narežite na listiće. Luk, češnjak i peršun sitno nasjeckajte, a šunku narežite na tanke ploškice. Na zagrijanom ulju prepecite šunku i nasjeckani luk pa zatim dodajte šampinjone. Sve zajedno dinstajte, malo posolite, pobiberite, dodajte češnjak, malo origana, peršun i vegetu. U namašćenu vatrostalnu posudu složite jednu do druge pet kriški hljeba koje ste prije toga namočili u mlijeko. Po hljebu rasporedite pola količine pripremljenih šampinjona, pa ponovo stavite red namočenog hljeba. Na taj hljeb rasporedite preostale šampinjone i sve prelijte mješavinom pavlake i jaja. Tako pripremljeno jelo kratko zapecite u rerni na 160°C oko 20 minuta. Ako želite pojačati aromu gljiva, musaku poslužite uz fant umak od gljiva i neku sezonsku salatu.