šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 2 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol

supa-od-vrganja-krem-varijanta-

Subota: Krem supa od gljiva + mesna rolada

Krem supa

Sastojci: 80 gr suhih vrganja, 1 glavica crnog luka, 5-6 mrkvi, 1 korijen celera i list, 3-4 krompira, maslinovo ulje, vegeta, biber, malo tečne pavlake za kuhanje.

Priprema:
U lonac stavimo vodu, ulje, oljuštenu glavicu crnog luka, mrkvu isječenu na veće komade, očišćen korijen celera i listove, začinimo vegetom i stavimo da se kuha. Vrganje namočimo u toploj vodi oko 20 minuta, iscijedimo i dodamo u supu. Dodajemo i krompir isječen na komade. Kada je krompir gotov, supu skidamo sa vatre. Izvadimo crni luk i korijen celera, te izmiksamo štapnim mikserom. Supu kratko vraćamo na vatru i dodamo malo tečne pavlake.

bogata-mesna-rolada

Bogata mesna rolada

Sastojci: 4 mesna odreska/šnicle  (junetina, teletina, piletina, puretina), 4 slane palačinke, 4 hrenovke, 4 kašike graška, oko 12 komada male mrkve, so, biber i vegeta, ulje, voda ili temeljac.

Prilog: 400 gr graška, 1-2 česna češnjaka, 1-2 kašike maslinovog ulja, 1-2 kašike nasjeckanog peršuna, voda po potrebi.

Priprema:
Odreske dobro istucite batom, posolite i popaprite. Na svaki odrezak stavite jednu palačinku (iskrojite je po veličini odreska) u koju zamotate hrenovku  i oko njih žlicu graška* i poredajte baby mrkvicu.  Zarolajte u roladicu i po potrebi učvrstite čačkalicama ili  kuhinjskuim koncem. Povegetite, dodajte još po želji neke svoje začine i ostavite da malo odstoji u posudi u kojoj ćete peči roladice. Posudu namastite. Roladice možete peći u  tavici na vatri ili u pečnici na 200°C dok ne poprime lijepu boju. Po potrebi ih malo zalijte vodom ili temeljcem. Kada su pečene, poskidajte čačkalice ili konac i narežite roladice na fetice. Servirajte uz dinstani grašak ili po vašem izboru. Dinstani grašak: Nasjeckajte češnjak i peršin. Na maslinovom ulju malo prepržite češnjak i peršin i u to dodajte grašak. Posolite,popaprite i povegetite,zalijte s malo vode i dinstajte dok ne omekša. Po potrebi dolijevajte još malo vode. I to je to.