Za uspomenu na Davora Papića, poznatog dizajnera u pop kulturi

Muzika BiH Show Time

Davor Papić, jedan od cijenjenih grafičkih dizajnera regije, poznat kao kreator brojnih omota muzičkih albuma, poginuo je u saobraćajnoj nesreći u Holandiji, u nedjelju, 9. aprila.

Papić je rođen 20. 5. 1962. u Sarajevu, gdje je i diplomirao grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti, a ovih proteklih godina je živio i stvarao u Holandiji.

Dobitnik je serije nagrada za etikete i pakovanja vina, a kao jedan od izrazito maštovitih ilustratora i grafičkih dizajnera višestruki je dobitnik Collegium artisticum nagrade.

U muzičkom svijetu posebno će ostati upamćen kao kreator vizualnog identiteta Crvene jabuke i dizajner svih njihovih studijskih albuma od prvog, “Crvena jabuka” iz 1985. godine, do posljednjeg, albuma “2016” koji je objavljen u ljeto prošle godine.

Davor_Papic_omoti albuma - kolaz

U muzički dizajn ušao je 1980. godine, kao jedan od kreatora omota prvog singla ”Maljčiki” grupe Idoli, a onda su uslijedila grafička rješenja ili fotografski radovi na brojnim kultnim albuma koji su obilježili regionalnu pop kulturu dvadesetog stoljeća.

Među njima su albumi Električnog orgazma (Les Chansones Populaires), Vatrenog poljupca (100% rock’n’roll), nekoliko LP-ja grupa Hari Mata Hari, Merlin i Divlje jagode, izdanja Mladena Vojičića Tife i Olivera Mandića, te bendova Mjesečari, Kotrljajuće kamenje, Gino Banana, Valentino i brojnih drugih.

Davor Papić će ostati upamćen po inovativnom, smjelom i kreativnom pristupu umjetnosti, zbog čega je preko 35 godina smatran jednim od najboljih u svojoj branši.