šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 2 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol

 wienerwald-puretina

Nedjelja: Puretina Wienerwald + kolač od jagoda

Sastojci: 4 velika pureća odreska, 300 gr svježih rajčica, 100 gr luka, 120 gr dimljenog sira izrezanog na ploške, 1 kašika vegete, 100 ml ulja.

Za umak od šampinjona: 400 gr šampinjona, 300 ml vrhnja za kuhanje, 3 kašike limunovog soka, crni mljeveni biber.

Priprema:
Na dijelu ulja propirjajte šampinjone. Kada voda ispari, maknite s vatre, dodajte limunov sok, vrhnje, papar i vratite na vatru te pustite neka prokuha kako bi se umak zgusnuo. Ako volite pikantno, dodajte više papra. Luk narežite na kolutove i pecite na dijelu zagrijanog ulja dok ne postanu hrskavi. Izvadite ih i na istom ulju pecite oguljene rajčice narezane na kolutove dok ne omekšaju.  Odreske pažljivo istucite, natrljajte Vegetom, pospite paprom i naglo ispecite na preostalom ulju. Svaki odrezak stavite na poseban tanjur. Na vrući odrezak stavite dimljeni sir, pa redom: pečeni luk, pečene rajčice i sve obilno prelijte umakom od šampinjona. Tako pripremljenu puretinu poslužite uz pečeni krompir.

kolac-od-jagoda 

Kolač od jagoda

Sastojci: Za biskvit: 3 jaja, 70 gr šećera, 50 gr pšeničnog glatkog brašna, 2 kašike kakaoa u prahu.

Za kremu: 2 pudinga od jagode, 800 ml mlijeka, 2-3 kašike šećera.

Priprema:
Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte. Smjesi postupno dodajte brašno i kakao u prahu uz neprekidno miješanje. Na kraju lagano umiješajte čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Smjesu ulijte u namašćen i pobrašnjen lim (vel. 25×35 cm) i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C 15 minuta. Prašak za puding dobro izmiješajte sa šećerom i 100 ml mlijeka. Preostalo mlijeko pustite neka zakipi, dodajte razmućeni prašak za puding i kuhajte nekoliko minuta uz neprestano miješanje. Kuhani puding prelijte preko pečenog biskvita i pustite neka se ohladi. Preko pudinga rasporedite na ploškice narezane svježe jagode na koje pomoću kista nanesite preljev za torte. Kolač narežite i poslužite uz šlag pjenu.