šta kuhati

Prijedlog za sedmični menu 2 (ponedjeljak-nedjelja)

Coolinarka Metropol

grasak-sa-sojinim-komadicima-

Četvrtak: Grašak sa sojinim komadićima

Sastojci: 100 gr sojinih komadića, 1 kocka za supu, 1 list lovora, na vrhu noža majčine dušice, na vrhu noža crvene paprika, 1 litar vode, 1 glavica crnog luka, 1 korjen mrkve, 3-4 kašike ulja, 1 kašika brašna, 1 kašičica crvene mljevene paprika, 500 gr graška, 2 dl pasiranog paradajza, 2 dl vode, po potrebi mljeveni biber i sjeckni peršun.

Priprema:
Sitno isjeckati crni luk, mrkvu isjeći na kolutove i propržiti na ulju, dodati kašiku brašna, kašičicu mljevene crvene paprika i dodati grašak. Sve skupa miješajući dinstati 5 minuta, pa dodati pasirani paradajz i vodu. Kuhati na laganoj vatri dok grašak ne omekša. Po potrebi dodavati tople vode, od zavisnosti koliku gustinu želite. U drugu šerpu staviti sojine komadiće, lovorov list, kocku supe, majčinu dušicu, mljevenu paprika i vodu. Kada provrije, kuhati 10 minuta. Kada se skuha, procijediti te dodati u grašak. Po potrebi dodati tople vode, začine, mljeveni biber i sjeckani peršun. Sve skupa prokuhati još 5 minuta.