Indexi u Beogradu 1998 (Vladimir Savčić Čobi, Davorin Popović, Kornelije Kovač)

Na današnji dan u svijetu muzike: 24. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1938 – Kad si sretan, pljesni dlan o dlan…  Sovjetska filmska komedija “Volga-Volga” premijerno je prikazana na današnji dan, a film je znamenit zbog melodije “Molodejnaya” koja je postala temelj za dječju “If You’re Happy and You Know It” ili u prijevodu ”Kad si sretan”.

1942 – Rođena Barbra Straisand, pjevačica i glumica, višestruka dobitnica muzičkih i filmskih nagrada Oscar, Grammy, Emmy i Zlatni globus.

1947 – Dan za rađanje basista i bubnjara. Kuriozitet je vezan za ovak datum: 24. aprila/travnja rođeno je pet basista poznatih svjetskih grupa. Prvi je na današnji dan 1947. godine rođen Glenn Cornick iz Jethro Tull. Zatim 1957. David Jay iz Bauhausa, 1963. Billy Gould iz Faith No More, 1964. Paul Ryder iz Happy Mondays i 1974. Brian Marshall iz grupe Creed. Ako uzmemo u ozbir da su bubnjari njihovi najbliži partneri u bendu, onda je ovaj datum još zanimljiviji i mogli bismo ga onda proglasiti i danom za rađanje članova ritam sekcije, jer je 24. 04. rođeno i pet bubnjara: 1945. Doug Clifford (Creedence Clearwater Revival), 1958. Boris Williams (The Cure), 1967. Patty Schemel (Hole) i Shannon Larkin (Ugly Kid Joe) i 1968. Aaron Comess (The Spin Doctors).

1967 – U Beogradu otvorena prva diskoteka u tadašnjoj Jugoslaviji, a po nekim informacijama i na Balkanu. Za ideju je zaslužan Siniša Saša Nikolić, pariški student, a klub je nazvan “Kod Laze Šećera“, po njegovom vlasniku, u čijoj kući se nalazio. Bila je to podrumska prostorija u ulici Ive Lole Ribara, odmah do Ateljea 212. Diskoteka je otvorena pod pokroviteljstvom Košarkaškog kluba “Crvena zvezda”, jer u to vrijeme formalno nije mogla imati privatnog vlasnika.

1969 – Led Zeppelin održao koncert u dvorani Fillmore West u San Franciscu. Značajan je zbog toga što se kasnije na tržištu pojavilo bootleg izdanje “The Rising of The Zeppelin”, na kojem su zabilježene izvedbe numera sa prvog albuma benda, objavljenog tri mjeseca ranije, ali i neke numere koje će postati diskografski rariteti. Jedna od njih je “Pat’s Delight”, bubnjarska solo dionica Johna Bonhama iz koje će, zapravo, nastati pjesma “Moby Dick”. Ona će se naći na drugom albumu Zeppelina, objavljenom već krajem oktobra iste godine, a Zepelini su je kasnije na turneji izvodili i pod naslovom “Over the Top”. Inače, na spomenutom bootleg izdanju pogrešno je navedeno da je koncert bio 9. januara ’69. Jeste li znali: Led Zeppelin spada među grupe s najviše bootleg izdanja, dakle albuma s pjesmama koje bend nikada nije zvanično objavio. Računa se da postoji nekoliko stotina ovakvih albuma koji su najčešće kolekcionarski rariteti.

1970 – Rođen Enes Zlatar Bure, pjevač i lider sarajevske electro-rock-funk grupe Sikter.

1979 – Objavljen drugi singl Riblje čorbe s pjesmama “Rock ‘n’ roll za kućni savet” i “Valentino iz restorana”, kojim je najavljen izlazak debitantskog albuma “Kost u grlu”, na koji je “Rock ‘n’ roll” uvršten kao uvodna pjesma, dok je “Valentino” ostao zabilježen samo na ovom izdanju.

1998 – Kontroverzni koncert Indexa u Beogradu. Sarajevska grupa Indexi nastupila je 24. 4. 1998. godine na prvom od tri uzastopna i rasprodana koncerta u beogradskom Sava centru. Koncerti su u muzičkom smislu bili vrhunski događaj, ali su izazvali oprečne reakcije, poglavito u BiH, jer su Indexi bili prvi izvođači iz Sarajeva koji, nakon završetka krvavog rata, došli svirati u Beogradu. Na prvom koncertu Indexe je najavio Dušan Prelević, a kao gosti su s njima nastupili Kornelije Kovač, Vladimir Savčić – Čobi i Nenad Milosavljević (Galija), koji je s Davorinom otpjevao “Sanjam”, pjesmu čiju je obradu Galija snimila uoči rata. Nakon Beograda priređen je još jedan poseban koncert, u Novom Sadu. Tamo je domaćin Indexima bio Đorđe Balašević, čija je najava na početku koncerta izazvala oduševljenje publike i kazala sve o Đoletovom posebnom odnosu prema Indexima: “Reč muzika počinje slovom M, no za mene ona počinje slovom I – kao Indexi Sarajevo”. No, okolnosti ove mini turneje opisao je u časopisu ”Naši dani” beogradski rock kritičar Petar Luković: ”… Koncert je, inače, bio odličan, sjajan zvuk, perfektna svirka, diskretno komuniciranje sa posetiocima – sve je bilo kako se poželeti može. Nažalost, bezobzirnost i bestidnost onih koji su Indexima onemogućili da Beograd vide poslednjih šest godina, a koji sad nisu propustili njihov koncert, praveći se blesavi, kao da rata nije bilo i kao da su oni uvek bili za mir… ostavilo je senku gađenja, ne na koncert, nego na Veliku Zloupotrebu od koje u Srbiji ne možemo da pobegnemo i koja svaku normalnu stvar (pa makar to bila i muzika) pretvara u instrument vlasti i režima… Da ne budem shvaćen pogrešno: bilo je potresno videti Indexe u Beogradu. Ko je to osetio, razumeće o čemu se radi.” Indexi su pak vrlo brzo koncert priredili i u Banja Luci, glavnom gradu Republike Srpske, koja je bila označena kao “glavni ratni rušitelj BiH”. U dvorani Borik se 16. 5. okupilo 3.500 gledatelja, koji su burno pozdravili Indexe, ali njihov odlazak u Banja Luku nije izazvao iste reakcije. Ako niste znali: Posljednji koncert originalnih Indexa, sa Davorinom Popovićem i Bodom Kovačevićem na čelu, održan je upravo u Banja Luci, 6. 5. 2001. Kratko kasnije, 18. 6., Davorin je umro i to je bio kraj grupe.

Naslovna fotografija: Vladimir Savčić Čobi, Davorin Popović i Kornelije Kovač prije beogradskog koncerta 1998.