Na današnji dan u svijetu muzike: 01. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1937 – Rođen Don Everly, gitarista i pjevač grupe The Everly Brothers, koja je izvodila country i rockabilly muziku.

1948 – Rođen Rick James, jedan od popularnih izvođača čuvenog Motown labela krajem 1970-ih i početkom 80-ih.

1949 – PREMIJERA SINGLICE. Američki RCA Records na današnji dan proizveo je prvu malu vinilnu gramofonsku ploču s oznakom 45 rmp – dakle ploču promjera 7 inča s 45 okretaja u minuti. Nazvana je singl i počela se proizvoditi jednu godinu nakon long-play odnosno LP gramofonske ploče promjera 12 inča i s brzinom okretaja 33 1/3 u minuti, čije je trajanje bilo u prosjeku 23 minute po jednoj strani. Velika ploča je mogla sadržavati ukupno 15-ak pjesama. Za razliku od nje, za singl je bila predviđena po jedna pjesma sa svake strane ploče i zato jeste dobio taj naziv. Ako niste znali: Mala gramofonska ploča prvenstveno je osmišljena i veličinom prilagođena za jukebox uređaje, ali je odmah prihvaćena i kao promo izdanje za radijske stanice. U vrijeme digitalnih muzičkih izdanja također je zadržan naziv singl za pjesme kojima se obično najavljuje album, odnosno koje se pojavljuju na top listama.

1963 – U country clubu u Winnipegu, u Kanadi, svoj prvi profesionalni nastup na današnji dan imao je 17-godišnji muzičar Neil Young.

1957 – Rođen Denis Brown, internacionalno poznati reggae pjevač s Jamajke.

1967 – The Beatles u Abbey Road studiju u Londonu započeli snimati pjesmu “Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band”. Nju je Paul McCartney zamislio kao temeljni song za njihov tematski album na kojem je grupa već počela raditi u decembru prethodne godine. Dvominutnu pjesmu potpisali su Lennon i McCartney i njeno je snimanje kompletirano nakon dva mjeseca. Cijeli album bio je gotov do kraja aprila i to čuveno izdanje, nazvano također “Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band”, pojavit će se na tržištu 1. 6. 1967. Jeste li znali: Iako je u glasanju kritičara i muzičara album “Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band” proglašen za apsolutno najbolje rock izdanje svih vremena, naslovna pjesma se ne smatra ni među boljim songovima Beatlesa, a najviša njena pozicija na top listama bila je 63.

1975 – Zagrebačka rock grupa Drugi način počela snimanje svog debitantskog albuma u studiju Akademik u Ljubljani. Rad je potrajao do 12. 2., a u snimanju je sudjelovala sljedeća postava grupe: Halil Mekić (gitara, vokali), Branko Požgajec (vokal, flauta), Ismet Kurtović (flauta, gitare, vokali), Boris Turina (bubnjevi, vokali) i Željko Mikulčić (bas, vokali). Ploču nazvanu imenom grupe (koja je inspiraciju za to pronašla u Lorcinim stihovima “Na drugi način”), objavio je PGP RTB u maju i kao hitovi izdvojile su se pjesme “Carstvo samoće”, “Lile su kiše” i “Stari grad”.

1994 – Američki hip hop trio The Fugees, koji su činili Wyclef Jean, Lauryn Hill i Pras Michel, objavio debitantski album “Blunted on Reality”, koji je ostvario prodaju od preko četiri miliona primjeraka. Na singlovima su, među ostalima, objavljene pjesme “Vocab”, “Nappy Heads” i “Some Seek Stardom”, koji ima zanimljivi semple čuvene balada Simona i Garfunkela “Bridge over Troubled Water”, ali u izvedbi Arethe Franklin. Jeste li znali: Naziv grupe Fugges izveden je od riječi “refugees”, što znači izbjeglice. U ranoj fazi grupa je bila poznata i pod nazivom “Refugee Camp”.

2008 – Beatlesi u svemiru. Američka svemirska agencija NASA objavila je da su Beatlesi, odnosno njihova pjesma “Across the Universe” prvi song koji je odaslan direktno u svemir. Transmisija je obavljena preko Deep Space Networka – mreže moćnih antena – u povodu 40-godišnjice snimanja ovog songa, a usmjerena je prema Sjevernoj Zvijezdi, udaljenoj 431 svjetlosnu godinu od Zemlje. Paul McCartney je projekt nazvao zadivljujućim i NASI je poslao poruku: “Prenesite moju ljubav za vanzemaljce. Sve najbolje, Paul”. Jeste li znali: “Across the Universe”, pjesmu s posljednjeg albuma Beatlesa “Let it Be” obradilo je više od 50 izvođača diljem svijeta, kao Bono, Norah Jones, Alicia Keys, a među njima je i slovenska grupa Laibach sa Anjom Rupel kao gošćom.

2020 – Umro Andy Gill (64), suosnivač i gitarista britanskog post-punk benda Gang of Four. Sudjelovao je u osnivanju Gang Of Four 1976. u Leedsu i trenutku smrti bio je jedini član iz prve postave. Pored sviranja gitare, bio je producent svih albuma grupe, uključujući posljednji Happy Now iz 2019. Tu ulogu imao je i u kreiranju albuma drugih bendova, kao što je istoimeni prvijenac Red Hot Chili Peppers, te izdanja grupa The Stranglers, Killing Joke, Therapy? i The Jesus Lizard. Debitantski album Gang Of Four Entertainment! iz 1979. Rolling Stone je uvrstio u 500 najboljih svih vremena. Neke od najpoznatijih pjesama Gang of Foura su prvi singl ”Damaged Goods”, “I Love a Man in a Uniform” i “What We All Want”. Gang of Four je od 1981. čak pet puta nastupio na različitim festivalima i solo koncertima u Hrvatskoj (zadnji put u Zagrebu 2016.), a premijerni koncert u Beogradu imali su 2008.