Na današnji dan u svijetu muzike: 31. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1928 – Rođen Chuck Willis, američki blues i rock pjevač. Sredinom 50-ih snimio je prve uspješne pjesme, balade “It’s Too Late” i “Juanita”, a onda ga je 1957. proslavila “C.C. Rider” (“See See Rider”), obrada klasične blues teme, s kojom su uspjeh desetak godina kasnije ostvarili i The Animals.

1951 – Rođen Phil Manzanera, engleski rock gitarista i producent, poznat kao originalni član engleske art rock grupe Roxy Music i koautor nekih njihovih uspješnih pjesama kao “Amazona”, “Trash” , “Take a Chance with Me”, “Over You” itd.

1951 – Finalnim programom završen prvi Sanremo, Festival della canzone italiana, kako je glasio njegov puni naziv. U završnoj večeri izvedeno je 10 pjesama, a prvu nagradu osvojila je “Grazie dei fior” u izvedbi tada slavne talijanske pjevačice Nille Pizzi. Sanremo je prvi festival zabavne glazbe ustanovljen na kontinentu i bio je neposredna inspiracija za Eurovision Song Contest (1956.), kao i za prve domaće festivale, posebno Splitski, pokrenut 1960.

1956 – Rođen Radovan Jovičević, poznat i kao Radovan II, autor, gitarista i suosnivač beogradske pop-rock grupe Zana.

1956 – Rođen John Lydon ili Johnny Rotten, kako je glasilo njegovo umjetničko ime kao pjevača punk grupe Sex Pistols. Nakon razlaza Pistolsa, 1978. godine, osnovao je post-punk grupu Public Image Limited.

1976 – Pjesma “Mamma Mia” grupe Abba postala broj 1 na engleskoj i većini europskih top lista. S prve pozicije britanske top liste singlova skinula je grupu Queen i njihovu pjesmu “Bohemian Rhapsody”, koja je na čelnoj poziciji provela prethodnih devet sedmica. Neobična je koincidencija da i singl grupe Abba sadrži “mamma mia, mamma mia, mamma mia let me go”, dakle iste stihove kao i “Bohemian Rhapsody”. Po ovoj pjesmi nazvan je mjuzikl postavljen na londonskom West Endu 1999., te igrani film, premijerno prikazan u ljeto 2008.

1970 – Umro Slim Harpo (46), američki blues izvođač. Smatrali su ga gospodarom “harmonica blues” scene. Njegove izvedbe karakteriziralo je skoro lijeno sviranje na usnoj harmonici i uz senzualni glas, bio je jedna od najvećih figura na sceni u 1950-im i početkom 60-ih godina. U blues krugovima kasnije se termin “slim harp” počeo koristiti kao drugi naziv za usnu harmoniku. Prvi singl i prvi hit pod nazivom “(I’m a) King Bee” snimio je 1957. Song su kasnije obradili Rolling Stonesi, te Pink Floyd, The Doors, Muddy Waters i Steven Tyler iz grupe Aerosmith. Drugi slavni Harpov song “Shake Your Hips” iz 1966. također su obradili Rolling Stonesi na albumu “Exile on Main St.”, a riff pjesme je ZZ Top iskoristio za svoj čuveni hit “La Grange”.

1979 – Australska grupa Bee Gees objavila 13. studijski album “Spirits Having Flown”. Prethodni, “Saturday Night Fever”, s muzikom iz istoimenog filma, imao je rekordnu prodaju, ali na njemu su Bee Gees izveli samo nekoliko pjesama, tako da je ovaj album – s prodajom od 16 miliona primjeraka diljem svijeta – njihovo najuspješnije potpuno vlastito izdanje. Tri pjesme su došle do vrha Hot 100 liste, “Tragedy”, “Too Much Heaven” i “Love You Inside Out”.

1980 – Premijerno prikazan film Zorana Čalića “Došlo doba da se ljubav proba”. Komedija o sukobu generacija, nastavak je filma “Lude godina”. Autor originalne muzike za “Došlo doba” je Kornelije Kovač, a u soundtrack su uvrštene i dvije njegove pjesme koje je prethodne godine napisao za beogradsku rock grupu Generacija 5 – “Umoran od svega” i “Ti samo budi dovoljno daleko”.

1981 – Rođen Justin Timberlake, američki pop pjevač, kantautor, producent, plesač i glumac.

1981 – Američka new wave grupa Blondie dospjela na prvo mjesto američke top liste singlova s pjesmom “The Tide is High”. To je njihov najuspješniji i najpoznatiji singl u karijeri, no pjesma nije autorski rad nekog od članova grupe. Riječ je o obradi reggae pjesme koju je 1967. napisao jamajčanski autor John Holt za svoju grupu The Paragons. Blondie su je u reggae/ska stilu i u dužoj varijanti ipak učinili svjetski poznatom.

1982 – Jugoton izdao trostruki album grupe Azra pod nazivom “Ravno do dna”. Riječ je o živom albumu, koji je snimljen na koncertu u Kulušiću 21. 10. prethodne godine, na jednom od ukupno sedam nastupa za redom. Vrijednost albuma “Ravno do dna” je u tome što je Azra neke ranije pjesme ovaj put uživo izvela u drugačijem aranžmanu i, po Džonijevom mišljenju, poboljšala ih, jer je on vjerovao da su one upropaštene na prvom snimanju u studiju. Pored toga, album je predstavio i potpuno nove songove, koji nisu imali prethodnu studijsku varijantu, kao što su “Rođen da budem šonjo”, “Nedjeljni komentar”, Prokleto ljut”, “Džoni budi dobar”, naslovna “Ravno do dna” i još osam pjesama. Neposredno uoči objavljivanja ovog albuma, Azra je u beogradskom SKC-u izvela seriju od sedam uzastopnih koncerata.

1989 – U izdanju Jugotona izašao debitantski eponimni album Dina Dvornika, splitskog funk autora i izvođača, koji će, zahvaljujući ovom izdanju, uskoro biti nazvan “kraljem domaćeg funka”. Dino je uradio muziku, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, programirao ritam mašinu te, naravno, otpjevao svih osam numera. Kao autor tekstova, osim Dinovog “Ti si mi u mislima”, naveden je Goran Kralj (svojevremeno bubnjar splitske grupe Hangar), koji je, uz to, svirao bubnjeve i pjevao. Gitaru je na snimanju svirao Silvije Škare, klavijature i udaraljke Dragan Lukić, sax Siniša Kovačić i Mladen Baučić, a u ulozi pratećeg vokala pojavio se i Neno Belan.  Album je donio brojne hitove. Pored već spomenute “Ti si mi u mislima”, to su bili još “Ljubav se zove imenom tvojim”, “Tebi pripadam”, “Ja nisam tvoj” i posebno “Zašto praviš slona od mene”. Ako niste znali: Za pjesmu “Zašto praviš slona od mene” tekst je napisao Zlatan Stipišić Gibonni, koji je u to vrijeme upravo bio napustio hard rock grupu Osmi putnik. Gibonni je inzistirao da ne bude potpisan. Međutim, na sljedećem Dvornikovom albumu on će biti zvanično naveden kao autor nekih tekstova.

2011 – Umro Mark Ryan (51), engleski rock gitarista koji je svirao u nekoliko punk i post-punk bendova u 1970-im, a najpoznatiji među njima bio je sastav Adam and the Ants, poznat po pjesmama “Stand and Deliver” i “Ant Rap”, jednom od najranijih rap brojeva na britanskoj top listi.