Na današnji dan u svijetu muzike: 30. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1942 – Rođen Marty Balin, pjevač, gitarista i osnivač američke psihodelične rock grupe Jefferson Airplane.

1947 – Rođen Steve Marriott, engleski rock pjevač, gitarista i autor koji je značajno utjecao na brojne britanske rock bendove. Ostao je upamćen po izuzetno snažnom glasu i agresivnom sviranju gitare u grupama Small Faces (1965-1969) i Humble Pie (1969-1975). U vrijeme rada s grupom Small Faces bio je označen kao ikona subkulturnog mod stila, a sa Humble Pie je ponio titulu jedne od prvih supergrupa u rocku. Život je okončao tragično 1991. godine, stradavši u požaru u svom domu u vrijeme dok je radio na novom albumu.

1951 – Rođen Phil Collins, engleski rock pjevač, bubnjar, klavijaturist i autor, poznat po radu u grupi Genesis od 1970. do 1996. godine, te poslije toga kao solo umjetnik.

1954 – Rođen Husein Hasanefendić Hus, lider, gitarist i autor pjesama zagrebačke rock grupe Parni valjak. Karijeru je počeo u grupi Ab Ovo, da bi 1971. postao član tada slavne Grupe 220 Drage Mlinareca, a od 1975. predvodi svoj sastav Parni valjak, potpisujući uglavnom sve njihove pjesme.

1956 – Rođen Darko Rundek, zagrebački rock pjevač, gitarista i autor. Svoju prvu rock grupu Haustor je osnovao zajedno sa basistom Srđanom Sacherom 1979. godine, a poslije njenog kraja 1990., preselio je u Pariz, da bi 1996. započeo solo karijeru i u kasnijim godinama predvodio Cargo Orkestar.

1961 – PGP RTB izdao drugi 10” album Đorđa Marjanovića pod nazivom “Mustafa”, prema istoimenoj pjesmi koja će postati jedan od velikih hitova u karijeri ovog pjevača.

1968 –  Američka rock grupa The Velvet Underground objavila drugi studijski album “White Light / White Heat”. U početku imao je vrlo skromnu prodaju, ali kasnije je dobio kultni status i smatra se jednim od izuzetno utjecajnih izdanja za punk i eksperimentalni rock. Tri songa za “White Light / White Heat” napisao je u cjelosti pjevač Lou Reed, a u preostale tri autor je stihova. Uz naslovni broj, jedan od posebnih je i 17-minutna “Sister Ray”, s kojom je The Velvet Underground završavao sve svoje buduće koncerte, najčešće kao polusatnu imrovizaciju.

1969 – Beatlesi izveli čuveni 40-minutni live perfomans na krovu zgrade Apple Records u Londonu. Ničim najavljeni “koncert” šokirao je i, naravno, oduševio prolaznike, sve dok ga policija nije prekinula. Beatlesi su ga zamislili kao “nešto posebno i originalno” što bi mogli iskoristiti za film “Let it Be” kojeg su počeli snimati. Na krovu im se pridružio Billy Preston i odsvirali su pet songova: “Get Back” (tri puta), “Don’t Let Me Down” (dvaput), “I’ve Got a Feeling” (triput), “One After 909” i “Dig a Pony”. Izveli su i kratku verziju britanske nacionalne himne “God Save the Queen”, ali ta izvedba nije uvrštena u film. Ovaj nastup je bio, pokazat će se, posljednje pojavljivanje slavnih Beatlesa pred publikom. Naredne godine, u aprilu, grupu je prvi službeno napustio Paul McCartney i ubrzo nakon toga objavljen je kraj Beatlesa. Koncert na krovu, kako je ovaj nastup nazvan, bio je jedno od najpopularnijih bootleg izdanja svih vremena.

1972 – Bloody Sunday. Na današnji dan britanske oružane snage ubile su 14 civila koji su demonstrirali u Sjevernoj Irskoj. Događaj nazvan “krvava nedjelja” inspirirao je grupu U2 da 1983. godine objavi svoju čuvenu pjesmu “Sunday Bloody Sunday”, koja ih je definitivno učinila svjetskim zvijezdama, a kasnije je uvrštena i među 500 najznačajnijih songova u rocku ikada. O istom događaju pjesme su napisali i Stiff Little Fingers, John Lennon te Paul McCartney (“Give Ireland Back To The Irish”).

1973 – Američka hard rock grupa Kiss održala prvi koncert. Grupa je kompletirana u decembru prethodne godine u postavi Paul Stanley – gitara i vokal, Gene Simmons – bas, Peter Criss – bubnjevi i posljednji koji im je pristupio, Ace Frehley – solo gitara. Prvi istoimeni album grupa je objavila početkom ’74. i ubrzo je postala poznata po upečatljivim nastupima koji su uključivali pirotehniku te po licima svih članova obojenim u stilu junaka stripova.

1980 – Umro Professor Longhair (61), američki blues izvođač pravoga imena Henry Roeland Byrd, kojeg su zvali i “Bach rock and rolla”. Taj je naziv zaslužio zbog jedinstvenog stila sviranja piana sačinjenog od kombinacije rumbe, mamba i calypsa, sve začinjeno funky sinkopama, što je, po ocjeni tadašnje kritike rezultiralo prekrasnim zvukom njegovog instrumenta. Profesor Longhair je postao ikona ranog rhythm and bluesa u New Orleansu tokom 1940-ih i 50-ih godina, a ostvario je i nekoliko nacionalnih hitova, kao što su “Bald Head” i “Go to the Mardi Gras”.

1981 – Premijerno prikazan igrani film “Dečko koji obećava” redatelja Miloša Radisavljevića. Film je svojevrsni hommage novom valu koji je upravo bio u punom naletu na jugoslavenskoj rock sceni. Kao autor soundtracka  angažiran je Dušan Kojić Koja, a u filmu se i pojavljuju tadašnji članovi grupe Šarlo akrobata, bubnjar Ivica Vdović Vd i basista Koja, koji je ovaj put imao ulogu gitariste i zajedno s glumcem Aleksandrom Berčekom na basu činili su grupu VIS “Dobri dečaci”. U nekim scenama pojavili su se Vlada Divljan i Srđan Šaper iz grupe Idoli. U soundtracku su korištene pjesme “Iggy Pop” (Azra), “Perspektiva” (Paraf), “Jedina” (Idoli), “Niko niko kao ja” (Šarlo akrobata) i “Bolje da nosim kratku kosu” (Pekinška Patka). Ako niste znali: U filmu “Dečko koji obećava” našle su se i tri Kojine originalne pjesme, “Slobodan”, “Dosta mi je svega” i “Depresija”, koje je napisao upravo za film i koje nisu nikada kasnije objavljene.

1982 – Umro Sam Hopkins (70), američki country blues guitarista i pjevač. Poznat kao “fingerstyle” gitarista, utjecao je na Jimija Hendrixa i druge rock izvođače iz 1960-ih i 70-ih godina, koji su se zbog njega zainteresirali za blues. Na listi 100 najvećih gitarista svih vremena postavljen je na 71. mjesto. Njegova diskografija sadrži 30-ak albuma.

1984 – PGP RTB objavio debitantski album Momčila Bajagića Bajage pod nazivom “Pozitivna geografija” sa 11 njegovih autorskih pjesama. Snimanje je obavljeno u Studiju 5 tokom novembra i decembra prethodne godine u produkciji Kornelija Kovača, koji je još svirao klavijature i pjevao prateće vokale. Ekipu u studiju činili su još gitaristi Nenad Stamatović Nele i Dragan Jovanović (ex Generacija 5), basist Nenad Stefanović Japanac, bubnjar Vlada Golubović te prateći vokali Dejan Cukić, Miroslav Cvetković Cvele i Bora Longa Pavićević. Bajaga je pak samo pjevao, bez sviranja ritam gitare, što je bila njegova instrumentalistička uloga u Ribljoj čorbi. On je u to vrijeme još je bio njen član i nije namjeravao napustiti matičnu grupu. Čak je svoje songove, koji su nastajali tokom ranijih godina, prvo ponudio Bori Đorđeviću za novu Čorbinu ploču “Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju”, koja je u međuvremenu pripremana i, usput, objavljena je samo nekoliko mjeseci poslije Bajaginog debija. Međutim, Bora je većinu materijala odbio, sve osim pjesme “Muzičari koji piju” i balade “Kad hodaš”. Preostale, vedrije i opuštenije pjesme Bajaga je onda odlučio snimiti na svom solo albumu odgovarajućeg naziva, “Pozitivna geografija”. Takav album izvrsno je prihvatila i kritika i publika, a nakon neočekivano uspješnog prvog koncertnog predstavljanja 12. 4. u zagrebačkom Kulušiću – Bajaga je u ljeto ’84. dobio otkaz iz Riblje čorbe. Tako je, sticajem okolnosti, na beogradskoj koncertnoj premijeri albuma, krajem aprila, rođena grupa Instruktori Pozitivne Geografije. Zahvaljujući brojnim veselim pjesmama i radijskim hitovima kao što su “Berlin”, “Limene trube”, “Tekila-gerila”, “Mali slonovi”, “Poljubi me”, “Marlena”, “Tamara”, “Papaline” i “Pustite me druže”, Bajagin debi je proglašen albumom godine u Jugoslaviji.

1989 – Crvena jabuka kao Beatlesi – za Beatlese. Ravno 20  godina nakon što su Beatlesi izveli legendarni nastup na krovu zgrade Apple Records u Londonu, sarajevska pop grupa Crvena jabuka izvela je 30. 1. 1989. godine istu stvar u centru Sarajeva. Na krovu jedne zgrade blizu Vječne vatre svirali su svoju pjesmu “Sviđa mi se ova stvar” i snimili je za videospot. Perfomans, kao i u slučaju Beatlesa, nije najavljen i zabavio je iznenađene slučajne prolaznike te danima bio udarna tema većine medija. Pjesmu “Sviđa mi se ova stvar” Crvena jabuka nije slučajno odabrala za svoj happening kojim su obilježili 20-godišnjicu znamenitog Beatles događaja. Ona je obrada songa “Twist and Shout”, kojeg su Beatlesi objavili 1963. na svom prvom albumu.

1996 – Beogradska akustičarska grupa S vremena na vreme održala je koncert u novosadskom Studiju M u okviru unplugged serijala u programu TV Novi Sad Plus. Serijal je inspiriran, dakako, slavnim MTV unplugged koncertima koji su organizirani od kraja 1989. Osim ključnih pjesama iz svoje karijere (“Sunčana strana ulice”, “Moj svet”, “Traži mene”, “Kao vreme ispred nas”), grupa S vremena na vreme izvela je ovom prilikom i obradu čuvenog songa “Knockin’ On Heavens Door” Boba Dylana, a album pod nazivom “Unplugged” objavljen je 1997.

2018 – Ubio se Mark Salling (35), američki glumac i muzičar, najpoznatiji po ulozi u američkoj muzičkoj sapunici Glee. Pored pjevačkih interpretacija na nekoliko ”Glee’ izdanja, objavio je solo albume Smoke Signals (2008) i Pipe Dreams (2010.). Njegovo samoubistvo uslijedilo je nakon što je u septembru 2017. priznao krivicu za posjedovanje dječije pornografije, te je izjava o krivici formalizirana 18. 12. 2017. i kao datum datum odmjeravanja zatvorske kazne određen mart 2018.