Na današnji dan u svijetu muzike: 29. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1889 – Rođen Leadbelly, američki folk i blues izvođač čije je pravo ime Hurrdi William Ledbetter. Bio je virtuoz na 12-žičanoj akustičnoj gitari, a svirao je i piano, mandolinu, usnu harmoniku, violinu i akordion. Napisao je pjesme “Goodnight Irene”, “The Rock Island Line”, “The Midnight Special” i brojne druge. U nekim njegovim biografijama se tvrdi da je autor i songa “Black Betty”, s kojim se 1977. proslavila grupa Ram Jam.

1929 – Rođen Stjepan Đimi Stanić, zagrebački muzičar koji je karijeru počeo svirajući gitaru i kontrabas, ali mu je vrlo brzo glas prepoznatljivog bogatog baritona postao glavni instrument.

1947 – Rođen David Byron, vokal engleske rock grupe Uriah Heep od njenog osnivanja 1969. do 1976. i snimio je s njom 10 prvih albuma, a nakon što je otišao iz grupe, objavio je dva solo albuma, te dva sa The Byron Bendom.

1948 – Rođen Zoran Redžić, basista Bijelog dugmeta i brat dvije godine starijeg basiste Indexa, Fadila Redžića.

1953 – Rođen Tommy Ramone, odnosno Tamás Erdélyi, mađarski producent i bubnjar, posljednji preživjeli član originalne postave grupe The Ramones, američkih pionira punk rocka. Sa ovim bendom je snimio četiri albuma, a autor je i dva njihova značajna songa, “I Wanna Be Your Boyfriend” i “Blitzkrieg Bop”.

1964 – Rođen Roddy Frame, pjevač i suosnivač škotskog indie pop benda Aztec Camera.

1967 – Rođen Bruno Kovačić, saksofonista i gitarista čiji je najpoznatiji angažman bio u grupi Parni valjak od 1988. do ’91., a poslije je svirao u grupi Hard Time, potom u pratećem sastavu Gibonnija i još nekih poznatih pjevača.

1969 – Instrumental ”Albatross” grupe Fleetwood Mac postao njihov prvi No 1 na top listi. Song kojeg je komponirao Peter Green objavljen je dva mjeseca ranije na singlu i nje uvršten ni na jedan album.

1979 – I Don Like Mondays. Na današnji dan 1979. godine 16-godišnja Brenda Spencer ubila je dvije odrasle osobe i ranila osmero djece i jednog policajca u vatri koju je otvorila iz svoje kuće prema ulazu u osnovnu školu San Diego Grover Cleveland Elementary School. Djevojka je pucala iz pištolja kojeg je dobila od svog oca na dar za Božić. Kada su je policajci kasnije tokom istrage upitali zašto je to učinila, Spencerova je samo odgovorila – “I Don’t Like Mondays” (Ne volim ponedjeljke). Irska grupa The Boomtown Rats snimila je istoimenu pjesmu koju je o ovom događaju napisao Bob Geldof. Objavljena je na singlu u ljeto iste godine i njihov je najpoznatiji naslov u karijeri.

1980 – Zagrebačka pop grupa Novi fosili završila snimanje albuma “Nedovršene priče”, a obavili su ga u milanskom studiju RSG. Postavu su činili Đurđica Barlović (vokal), Rajko Dujmić (klavijature), Vladimir Kočiš Zec (gitara), Slobodan Momčilović Moka (bubnjevi) i Marinko Colnago (bas). Većinu pjesama komponirao je Dujmić i hit pjesme “Nikad više staro vino”, “Tako je malo riječi palo”, “Šuti, moj dječače plavi” i “Najdraže moje” učinile su da “Nedovršene priče” budu jedan od ne samo najkomercijalnijih već i najutjecajnijih pop albuma 80-ih u bivšoj Jugoslaviji.

1981 – Rođen Jonny Lang, američki blues, gospel i rock autor, pjevač i gitarista. Pet od osam albume koje je izdao do 2017. godine dospeli su među Top 50 Billboardove liste, a za izdanje ”Turn Around” (2006.) osvojio je prvu Grammy nagradu.

1983 – Čudo na top listama. Australska grupa Men At Work postigla je nešto što se ne događa često: istovremeno je na današnji dan bila prva i na američkim i na britanskim top listama, i to u obje važne kategorije – i singlova i albuma. Ovu četverostruku krunu ostvarili su singl “Down Under” i album “Business As Usual”. Prije njih to je postigao samo Rod Stewart u 1971. sa albumom “Every Picture Tells a Story” i singlom “Maggie May”.

1991 – Skopska grupa Mizar objavila svoj drugi studijski album “Svjat Dreams”, nazvan prema klasiku grupe Eurythmics “Sweet Dreams”, čiju su obradu snimili i uvrstili na album. Na njemu se nalazi još jedna obrada, tradicional “1762”, a sve ostale numere komponirao je gitarist Mizara Gorazd Čapovski. Bilo je ovo i posljednje izdanje originalne postave makedonskog benda, koji je bio jedan od prvih domaćih izvođača dark wave / gothic rocka. Originalnost njihovom zvuku davale su primjese makedonskog folklora i staroslavenskog pojanja.

1992 – Umro Willie Dixon (77), jedna od ključnih figura u kreiranju tzv. Chicago bluesa. Svirao je kontrabas, pjevao, komponirao i bavio se produkcijom. Radio s brojnim najuglednijim blues muzičarima 50-ih i 60-ih godina. Među njegovim poznatijim pjesmama su “Little Red Rooster”, koju su proslavili Howlin Wolf i Rolling Stonesi, a obradile je još neke grupe, te “Hoochie Coochie Man”, koju su izvodili Muddy Waters, Allman Brothers Band, Steppenwolf, Motorhead, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Manfred Mann itd. Njegove naslove obrađivali su još Led Zeppelin (potpisujući ga kao koautora “Whole Lotta Love”), The Doors, Grateful Dead, Van Morrison, Canned Heat, Gary Moore, Dizzy Gillespie, Stevie Ray Vaughan, ZZ Top, B.B.King i još desetine i desetine slavnih izvođača.

1994 – Slovenska electronic industrial rock grupa Strelnikoff završila je snimanje albuma neobičnog naziva “Hojladrija – Svinjarija – Diareja – Gonoreja”. Sadržaj je još neobičniji: u elektro-industrial maniru obradili su teme ljubljanske rock grupe Buldožer te su kao gosta pozvali njihovog nekadašnjeg pjevača Marka Brecelja. Pjesme “Novo vrijeme” i “Higijena” snimili su u izvornim i u verzijama, kao ‘seksi disko miks’, ‘new age miks’, ‘hojladrija miks’ i ‘plastik fantastik miks’. Njima su pridodali i “Ko jebe Buldožer”, pjesmu koju su Buldožeri snimili na koncertnom albumu “Ako ste slobodni večeras” (1982.) kao adaptaciju “Roll Over Beethoven” Chucka Berryja. Album “Hojladrija…” izdao je Ropot, podetiketa ŠKUC-a, a distribuirao Nika Records. Ako niste znali: Strelnikoff je duhovito objasnio razlog za nastanak ovakvog albuma. Najprije su zamislili snimiti CD na latinskom jeziku, ali je to bilo preteško, pa su izabrali drugi “mrtvi jezik” – srpskohrvatski.