Na današnji dan u svijetu muzike: 28. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1923 – Rođen pjevač Ivo Robić, jedno od najvećih šansonjerskih imena u cjelokupnoj povijesti ovdašnje popularne glazbe. Nadimak “Mister Morgen” dobio je zahvaljujući svom prvom internacionalnom hitu, pjesmi “Morgen” iz 1959. godine, koja je na američkoj listi pop songova dospjela do broja 13. Ona mu je otvorila i vrata za američku turneju te gostovanje u znamenitoj TV emisiji “Peri Como Show”, koju je pratilo 20-ak miliona gledatelja. Neki od Robićevih ostalih slavnih naslova su “Ta tvoja ruka mala” (1969), “Vraćam se Zagrebe tebi”, “Tiho plove moje čežnje”, “Golubovi” i “Stranci u noći”.

1943 – Rođen Dick Taylor, gitarista za kojeg bi se moglo reći da je “totalno promašio u procjeni prilike za slavnu karijeru”. Naime, početkom 1962. godine Dick Taylor, Mick Jagger i Keith Richards formirali su rock and roll trio Little Boy Blue and the Blue Boys, a Taylor je u bendu bio solo gitarista. Kada su im se u julu 1962. priključili Brian Jones i Ian Stewart, grupa je preimenovana u The Rolling Stones, a Taylor prekomandiran na bas gitaru. Možda nezadovoljan time, on je u novembru napustio bend. Na basu ga je zamijenio Bill Wyman, a Dick Taylor je formirao novu grupu The Pretty Things. Grupa je, sa Taylorom kao gitaristom i pjevačem, do 2007. objavila 11 albuma. Najslavniji je “Parachute”, koji je 1970. proglašen za album godine, i to ispred takvih izdanja kao što su “Let it Be” od Beatlesa, “Morrison Hotel” od Doorsa ili “Pearl” od Janis Joplin. Zanimljivo je da je upravo u to vrijeme svoje najveće popularnosti grupa The Pretty Things nastupila na Zagrebfestu 71, u okviru njegovog sedmodnevnog rock programa, kada su, uz domaće Indexe, Korni grupu i druge, među gostima bili i Mungo Jerry, Juice Lucy i Matthews Southern Comfort.

1957 – Rođen Boris Leiner, bubnjar Haustora, Azre, Vještica i Šo! Mazgoona, poznat i kao akademski kipar.

1968 – Rođena Sarah McLachlan, kanadska pjevačica i autorica, poznata po emotivnim baladama (“Angel”, “Fallen”, “I Will Remember You”, “World on Fire”).

1970 – Pjesma “Venus” holandske rock grupe Shocking Blue dobila je certifikat RIAA za prodanih milion primjeraka singla. Ova pjesma, objavljena na albumu “At Home” prethodne godine, dospjela je ubrzo do prvog mjesta Billboardove top liste. Iako je grupa Shocking Blue od 1967. do 1974. godine, koliko je postojala, objavila čak 11 studijskih i koncertnih pjesama, ni s jednim naslovom više nisu ponovili ovaj uspjeh.

1970 – Jimi Hendrix i njegov Band of Gypses sudjelovali su na tzv Zimskom festivalu za mir, koji se održavao u njujorškom Madison Square Gardenu kao dobrotvorni koncert kojim se protestiralo protiv rata u Vijetnamu. Usred nastupa, nakon izvedbe “Who Knows”, Jimi je opsovao i samo otišao sa scene, na zaprepaštenje i publike i svoje grupe. I to je bio kraj za Band of Gypses, u kojem su bili još basista Billy Cox i bubnjar Buddy Miles. Iza njih je ostao samo live album ”Band of Gypses” snimljen 1. 1. 1970. na koncertu u njujorškoj dvorani Fillmore East, a objavljen je u martu iste godine.

1974 – Dado Topić objavio prvo samostalno izdanje izvan svoje tadašnje matične grupe Time, singl s pjesmom “Život moj”. Riječ je o prepjevu numere “In My Room” grupe Walker Brothers iz 1966. Na drugu stranu singla u izdanju Jugotona uvrštena je Topićeva “Pjesma br. 3”, sa prvog albuma Timea. U to vrijeme grupa je doživljavala česte promjene u sastavu. Najprije su otišli klavijaturista Brane Lambert Živković i basista Mario Mavrin (zbog čega je Dado sve češće počeo svirati bas gitaru), a potom i bubnjar Ratko Divjak, kojeg mijenja Peco Petej i povremeno Piko Stančić. Konačno, drugi klavijaturista iz izvorne postave grupe Time, Tihomir Pop Asanović, 1973. godine formira Jugoslovensku pop selekciju. Bez sigurnog stalnog sastava, Dado Topić je sam ušao u studio i snimio novu pjesmu za svoj singl.

1975 – PGP RTB objavio posljednje originalno diskografsko izdanje s novim songovima  beogradske Korni grupe, koja se već bila oprostila od publike koncertom u novosadskom Studiju M dva mjeseca ranije. Izdanje je singl na kojem su se našle dvije pjesme s muzikom Kornelija Kovača i stihovima slavnog francuskog pjesnika Charlesa Baudelairea (“Miris”) te srpskog pjesnika Brane Crnčevića (“Praštanje”).

1982 – Pjesma Shakin Stevensa “Oh Julie” izbila je na prvo mjesto britanske top liste singlova. Pop u maniru rockabillyja proslavio je ovog britanskog izvođača, koji je nekoliko godina kasnije sasvim nestao sa scene. A njegova navedena pjesma nama je interesantna zbog toga što “Džuli”, koju je Danijel Popović 1983. godine izvodio na Euroviziji kao predstavnik Jugoslavije, po mnogima predstavlja kopiju Stevensovog hita.

1983 – Umro Billy Fury (42), britanski rock & roll pjevač. Njegov prvi hit je “Halfway To Paradise” iz 1961., a među poznatim izvedbama su i “I Will”, “A Wondrous Place” te “It’s Only Make Believe”. Live album “We Want Billy”, objavljen 1963. godine, jedan je od prvih koncertnih naslova u rock povijesti, a na njemu su se našle brojne obrade, poput “Sweet Little Sixteen” i “Unchain My Heart”.

1984 – Zagrebačka rock grupa Zvijezde završila snimanje drugog albuma “Mjesto pod suncem”. Objavila ga je nešto kasnije izdavačka kuća Suzy. Sve pjesme je napisao lider grupe i pjevač Renato Metessi, a kao hitovi izdvojile su se “Narodna”, “Nikad nisi rekla ne” i “Nikol”, numera koja je bila jedan od ranih koncertnih aduta Zvijezda ali nije ranije snimljena.

1984 – Prvi na top listi singlova u Velikoj Britaniji je “Relax” grupe Frenkie Goes To Hollywood. Grupa je tada najavljivana kao najveća nova pop senzacija. Uspješan im je bio i sljedeći singl “Two Tribes”, također s jakim plesnim ritmom. S njima su najavili debitantski dvostruki album “Welcome to the Pleasure Dome”, koji je uz naslovnu imao još jedan veliki hit, baladu “Power of Love”. Međutim, nakon još jednog albuma iz 1986. godine najveća nada liverpulske scene – potpuno je nestala sa scene.

1985 – Jugoton izdao album sarajevske pjevačice Nede Ukraden ”Hoću samo tebe” i samo jedna pjesma ovog izdanja bila je dovoljna da postane jedno od najizvođenijih imena u radijskim programima diljem zemlje. Riječ je o broju “Zora je”, koja postaje magnum opus i pjevačice i njezinog autora, Đorđa Novkovića.

1985 – Snimljena pjesma “We Are The World”, američki ekvivalent za Band Aid. Pjesmu su napisali Michael Jackson i Lionel Richie. Uz njih dvojicu, all star band nazvan “USA for Africa” činili su, između ostalih, još Stevie Wonder, Tina Turner, Bruce Springsteen, Diana Ross, Bob Dylan, Ray Charles, Paul Simon, John Oates, Cyndi Lauper, Steve Perry i engleski gost, Bob Geldof.

2005 – Umro Jim Capaldi (60), engleski rock bubnjar i pjevač. Bio je suosnivač rock grupe Traffic, s kojom je 1967. imao hit na listama “Hole In My Shoe”, a iz solo karijere 1975. hit singl “Love Hurts”. Svirao je sa velikim gitaristima, kao što su Jimi Hendrix, Eric Clapton, Alvin Lee i Santana, a na njegovim albumima su gostovali Steve Winwood, Paul Weller, Gary Moore, George Harrison i drugi slavni rock izvođači. Do 2004. godine objavio je 16 svojih albuma.

2006 – Umro Duško Trifunović (73), sarajevski pjesnik. Pročuo se u 1970-ima serijalom “Na ti” u programu TV Sarajevo, u kojem su gostovali gotovo svi najznačajniji pop i rock izvođači. Brojni njegovi stihovi, koje je pisao za Bijelo dugme, Indexe, Cod, Nedu Ukraden, Jadranku Stojaković i druge mahom sarajevske izvođače, danas su klasici poetike u popu i rocku. Među najpoznatijim naslovima su “Šta bi dao da si na mom mjestu”, “Pristao sam biću sve što hoće” i “Ima neka tajna veza” iz repertoara Bijelog dugmeta, “Glavo luda” koju je napisao za Zdravka Čolića i “Zlatna ribica” za Vajtu. Prvu zbirku poezije Duško Trifunović je objavio 1958. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade, najvišeg priznanja grada Sarajeva, kao i Brankove nagrade za poeziju.

2009 – Umro Billy Powell (57), klavijaturista najpopularnije southern rock grupe Lynyrd Skynyrd. Njihov član postao je 1973., tri godine poslije osnovanja, ali upravo pred snimanje prvog albuma. U grupi je  bio do 1977., kada je ona prekinula s radom nakon avionske nesreće 20. 10. ’77. u kojoj su poginuli pjevač Ronnie Van Zant, gitarista Steve Gaines te njegova sestra i prateća pjevačica Cassie Gaines. Powell je preživio pad aviona zajedno s još pet članova benda. Od 1980. do 1989. svirao je u hard rock grupi Vision, a onda se ponovno vratio u obnovljeni Lynyrd Skynyrd, s kojima je ostao sve do svoje smrti. S grupom je snimio svih 11 njihovih studijskih albuma, a samo je jednu pjesmu potpisao kao koautor – “Whiskey Rock-A-Roller”. Jeste li znali: Prije ulaska Billyja Powella u Lynyrd Skynyrd, grupa u postavi nije imala klavijaturistu. Powell je, inače, za njih od 1972. radio kao roadie tehničar. Prije jednog koncerta, u sobi za probe, on je sjeo za piano i počeo svirati svoju verziju njihove pjesme “Free Bird”. Pjevač Ronnie Van Zant bio je impresioniran i odmah mu ponudio da postane stalni član grupe.

2016 – Umro Paul Kantner (74), američki rock muzičar, poznat kao suosnivač, ritam gitarista i povremeno pjevač grupe Jefferson Airplane, lidera psychedelic rock ere s kraja 1960-ih i tokom 70-ih, kao i član benda u koji su se transformirali pod nazivom Jefferson Starship. Kantner je, zapravo, bio najdugovječniji član u obje postave, a kao autor ili koautor je potpisao neke poznate pjesme kao “The Ballad of You and Me and Pooneil” i “Volunteers”.

2017 – Umro Geoff Nicholls (72), britanski rock klavijaturista, dugogodišnji član heavy metal benda Black Sabbath, snimivši s njima 10 albuma, od ”Heaven and Hell” (1980.) do ”Forbidden” (1995.).