Na današnji dan u svijetu muzike: 27. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1756 – ROĐEN MOZART, punim imenom Johann Chrysostom Wolfgang Amadeus Mozart, slavni austrijski kompozitor. Često se kaže da je Mozart živio život rock zvijezde 18. stoljeća, no sasvim je izvjesno da je on utjecao i na rock and roll općenito i grupe kao što su The Beatles, The Moody Blues ili izvođače kao što su Little Richard, Ray Charles i Jerry Lee Lewis. Mnogi su se rock autori i neposredno bavili Mozartom (primjeri: Steve Vai “Mozart – classic rock guitar” ili desetine rock obrada “Eine kleine Nachtmusik” – Toy Dolls, Opus, Brian Setzer Orchestra, Ricky King itd.).

1918 – Rođen Elmore James, američki blues gitarista, pjevač i autor, za kojeg se smatra da je bio jedna od inspiracija mnogih slavnih gitarista kao što su Jimi Hendrix, BB King, Keith Richards i drugi.

1944 – Rođen Nick Mason, bubnjar grupe Pink Floyd u čijoj postavi je bio od njenog osnutka 1965. pa do kraja postojanja grupe.

1956 – Objavljen singl “Heartbreak Hotel” američkog pjevača Elvisa Presleyja. Kao rock and roll standard, pjesma je 1995. uvrštena u Grammy Hall of Fame, američki kritičari prograsili su je jednom od 500 najvećih ikada, a 2004. je uključena u listu “500 songova koji su promijenili rock and roll”.

1958 – Rođen Krešimir Blažević, rock pjevač i lider grupe Animatori, nazivan često i hrvatski Elvis Costello.

1968 – Rođen Mike Patton, pjevač, multi-instrumentalista i autor, poznat kao vodeći vokal američke alternativne metal grupe Faith No More.

1969 – Beatlesi počeli dvodnevno snimanje pjesme “Get Back” autorskog dvojca Lennon – McCartney. Objavljena u aprilu na singlu označenom kao “The Beatles with Billy Preston”, ovo je bila i prva pjesma Beatlesa u pravom stereo formatu. “Get Back” ima još jednu simboliku: ona je zaključna pjesma na posljednjem originalnom albumu Beatlesa “Let it Be” koji je objavljen naredne godine.

1970 – John Lennon napisao, snimio i izmiksao svoju novu autorsku pjesmu “Instant Karma”, sve obavljajući u jednom danu, 26. 1. 1970. Pjesma je na singlu objavljena 7. februara i, nakon “Imagine” i “Give Peace a Chance”,  bio je to treći Lennonov song koje je upisan u Rock and Roll Dvoranu slavnih, a sva tri su objavljeni još dok su Beatlesi postojali kao grupa. Uz Lennona, u snimanju pjesme sudjelovali su Billy Preston, Klaus Voorman, Alan White, George Harrison i Yoko Ono kao prateći vokal. “Instant Karma” je kasnije objavljena i na kompilaciji “Shaved Fish” iz 1975.

1972 – Rođen Mark Owen, pjevač i suosnivač grupe Take That.

1972 – Umrla Mahalia Jackson (60), američka gospel pjevačica. Smatra se apsolutno najboljom pjevačicom u tom žanru i nazivana je “Kraljicom gospel muzike”. Objavila je 30 albuma i dobila je pet Grammy nagrada, a neposredno nakon smrti i Grammy za životno djelo. U Rock and Roll Hall of Fame uključena je 1997. Najpoznatije izvedbe Mahalije Jackson su: “Silent Night, Holy Night”, “What Child Is This”, “Amazing Grace”, “Remember Me”, “The Uppper Room”, “We Shall Overcome” i Grammyjem nagrađena “How I Got Over”.

1984 – U Americi objavljen postumni album Johna Lennona “Milk and Honey”, 18 dana poslije britanskog izdanja. Materijali su velikim dijelom nastali za vrijeme snimanja albuma “Double Fantasy”, a John i Yoko su planirali da songovi budu na njihovom sljedećem projektu. Lennonovo ubojstvo u decembru 1980. prekinulo je sve planove. Ipak, Yoko Ono je poslije tri godine dovršila pjesme i objavila ovaj album. Pjesme “Nobody Told Me”, “I’m Stepping Out” i “Grow Old With Me” neke su od posljednjih koje je Lennon napisao za života i koje su objavljeni na “Milk and Honey”. Reizdanje albuma iz 2001. godine sadrži i 22-minutni posljednji Lennovov intervju, snimljen 8. 12. 1980., dakle na dan njegovog ubojstva.

1986 – Sarajevska grupa Gino banana u studiju RTV Sarajevo završila je snimanje svog debitantskog i istoimenog albuma. Grupu je nekoliko godina ranije osnovao pjevač Srđan Jevđević, nekadašnji bubnjar tinejdžerske ‘one hit wonder’ grupe Zov – čiji je pjevač bio Hari Varešanović. No, u vrijeme uzleta i dominacije new primitivsa njegovom novom soft-rock sastavu je trebalo nešto više vremena da dobije priliku. Njihov prvijenac je producirao Nikša Bratoš, u to vrijeme klavijaturista grupe Valentino. Pored Jevđevića, članovi grupe koji su snimili materijal bili su basista Branko Sauka, bubnjar Ademir Volić Kufi, klavijaturista Damir Arslanagić i gitarista Igor Ivanović. On je, zajedno sa Srđanom Jevđevićem, i autor svih 10 pjesama, a najviše uspjeha imale su “Odvedi me u Diznilend”, “Aišo” i “Daj da popijem”.

1991 – Goran Bare je, nakon samo dva dana rada u studiju Mirror Image u Zagrebu, završio snimanje šest svojih autorskih pjesama kao ‘one man band’ – sam je odsvirao gitaru, bas i bubanj te, naravno, otpjevao sve songove. Materijal je iste godine na audio kaseti objavila nezavisna etiketa “Slušaj najglasnije” kao album pod nazivom “Vo-zdra”. Pjesme su: “Samo za tebe”, “Moje srce zna”, “Samo noćas da zaboravim tugu”, “Hajde da se drogiramo”, “Mirela” i “Ne pitaj me”. Ove posljednje četiri izdavač je objavio i kao vinilno izdanje. Međutim, ni jedno nije potpisano Baretovim imenom već njegovim alter ego imenom Hali Gali Halid. Bare je, naime, u to vrijeme napustio svoju grupu Majke i javno se odricao najnovijih pjesama koje su snimili godinu ranije te je kreirao spomenuti alter ego lik i počeo raditi parodije narodnjaka u garage rock stilu. Majkama se, ipak, vratio i 1992. godine snimili su svoj drugi zvanični album “Razdor”, objavljen za etiketu T.R.I.P./Croatia Records. Ako niste znali: U isto ovo vrijeme tadašnji gitarista Majki, Ivica Duspara, odlučio se na još radikalniji zaokret: trajno je napustio grupu i priključio se jednoj Hare Krishna grupi.

1992 – Poginuo Satan Panonski. U nerazjašnjenim ratnim okolnostima, na vinkovačkim ulicama je poginuo Ivica Čuljak (32), pripadnik HV-a, poznatiji na tadašnjoj undeground sceni kao Satan Panonski (na naslovnoj fotografiji). Kao osebujni punk pjevač, bio je jedinstvena figura hrvatskog undergrounda. Na sceni se pojavljuje 1977. pod imenom Kečer II, ali stvarni početak njegove karijere vezuje se za punk kvartet Pogreb X, koji je osnovan 1980. i u čije vrijeme je nastala jedna od Čuljkovih čuvenih pjesama “Trpi, kurvo”. Grupu Satan Panonski Čuljak je osnovao sredinom 1985. i prvi album pod nazivom “Ljuljajmo ljubljeni ljubičasti ljulj” objavili su 1989. za “Slušaj najglasnije” te već naredne godine i drugi “Nuklearne olimpijske igre” za istog izdavača. Treći album je objavljen posthumno, poslije pogibije Ivice Čuljka, a nazvan je “Kako je punker branio Hrvatsku”. Pjesme za ovo izdanje kontroverzni je pjevač snimio sa Kilmisterom iz Majki i Lepim Mariom iz Nepopravljivih, tokom ratnih mjeseci. Neke od najpoznatijih numera Satana Panonskog su “DM”, “Hard blood shock”, “Ratno stanje”, “Trpi kurvo”, “Lepi Mario”, “Seksualni distonalitet” i “Iza zida”. Ako niste znali: Događaj koji je promijenio život Ivice Čuljka zbio se 29. 11. 1981. za vrijeme koncerta Meri Cetinić u Vinkovcima. Njegov punkerski izgled iritirao je grupu mladića i u sukobu koji je uslijedio Čuljak je jednoga od njih isjekao nožem. Osuđen je na 12 godina zatvora, ali je kaznu izdržavao u neuropsihijatrijskoj bolnici – gdje su i nastale njegove brojne pjesme. Vremenom je dobio mogućnost vikend izlazaka, što je on koristio – za koncertne nastupe. I to ne bilo kakve. Vrlo brzo je postao poznat po ritualnom samospaljivanju na sceni, rezanju dijelova tijela britvicom za brijanje i razbijanju flaša o glavu.

1994 – Manchesterska rock grupa Oasis izvela je svoj prvi londonski koncert, nastupajući u dvorani Kings Cross Water Rats. Ulaz je bio samo s pozivnicama. Iako još nepoznati, spremali su se za bum kojeg će načiniti na sceni. A on će početi s prvim singlom “Supersonic”, kojeg je objaviti tri mjeseca kasnije.

2006 – Umro Nikica Kalogjera (76), slavni hrvatski autor i aranžer pop muzike. Potpisao je neke od najpopularnijih pjesama domaće šlageristike i bio je jedno od najvećih imena i zaštitnih znakova Splitskog festivala. Autor je više od 500 skladbi, među kojima su “Nima Splita do Splita”, “Maškare”, “Nono, moj nono”, “Vratija se Šime”, “Mi smo dečki”, “Godine nisu važne” i mnoge druge. Ako niste znali: Kalogjerina pjesma “Čibu čiba” iz 1970., koju je otpjevala njegova životna družica Ljupka Dimitrovska, prepjevana je u 23 evropske zemlje i za nju je ovaj autor na internacionalnom sajmu diskografije u Cannesu primio nagradu Champion de Midem.