Na današnji dan u svijetu muzike: 26. januar / siječanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1934 –  Apollo Theater u New Yorku jedan je od najslavnijih svjetskih klubova i jedan od najvažnijih za popularnu kulturu te je upisan u američki nacionalni registar povijesno značajnih mjesta. Otvoren je 1913. godine, u početku samo za bijelu publiku, a zatvoren je 1932. No, na današnji dan 1934. Apollo Theater je ponovo otvoren, a upravo ovaj je datum zapravo presudan za njegovu ulogu u pop kulturi. Naime, u novom Apollu vrata su otvorena i za crne izvođače, najprije u programu “jazz a la Carte”. Između ostalih, Ella Fitzgerald je imala svoj pjevački debi 21. 11. 1934. upravo u klubu Apollo Theater. Nebrojene su zvijezde na ovoj sceni rođene ili stekle slavu. Među njima su Billie Holiday, James Brown, Diana Ross & The Supremes, Gladys Knight & The Pips, The Jackson 5, Patti LaBelle, Marvin Gaye, Luther Vandross, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Ben E. King, Mariah Carey, The Isley Brothers, Lauryn Hill itd. Prvi bijeli izvođač u Apollo Theatru bio je Buddy Holly, koju je tu nastupio u ljeto 1957. Ako niste znali: Nekoliko dana nakon što je umro James Brown, krajem decembra 2006., njegovo tijelo je izloženo upravo Apollo Theatru, kao simbolični čin njegovog posljednjeg nastupa u klubu s kojim je dijelio slavu.

1939 – Rođen Đelo Jusić, dubrovački kompozitor, aranžer, dirigent i izvođač (Dubrovački trubaduri).

1955 – Rođen Eddie Van Halen, holandski rock gitarista, klavijaturista, autor i producent koji je internacionalnu slavu počeo ostvarivati kada je 1972. u Americi formirao hard rock grupu Van Halen.

1958 – Rođena Anita Baker, američka rhythm and blues i soul pjevačica i autorica.

1970 – Objavljen šesti i posljednji studijski album legendarnog dueta Simon & Garfunkel pod nazivom “Bridge Over Troubled Water”. Album je dobio četiri Grammy nagrade, između ostalog kao “album godine”, a prodaja je iznosila 25 miliona primjeraka diljem svijeta. Napokon, rangiran je kao 51. na listi 500 najvećih albuma svih vremena. Sve pjesme, po običaju, napisao je Paul Simon. Slavne su postale, uz naslovnu, još “El Condor Pasa (If I Could)”, “Cecilia” i “The Boxer”. Pjesme “Bridge Over Troubled Water” i “The Boxer” u izboru magazina Rolling Stone uvrštene su među 500 najvećih.

1973 – Pjesma ”Block Buster” engleske glam rock grupa Sweet dospjela na prvo mjesto engleske top liste, što je njihov najveći uspjeh, iako su početkom 70-ih godina objavili na singlovima nekoliko pjesama koje su bile vrlo popularne u nekim europskim zemljama, posebno u Njemačkoj, a nemali broj fanova su imali i u nekadašnjoj Jugoslaviji. Hitovi su im bili još “Co-Co”, “Poppa Joe”, “Wig Wam Bam”, “The Ballroom Blitz”.

1976 – Diskoton izdao prvi solistički album Davorina Popovića “Svaka je ljubav ista (osim one prave)”. Njegova matična grupa Indexi još uvijek u to vrijeme nija imala originalni studijski album u svojoj diskografiji iako su na sceni bili već 14 godina. Da stvari budu zanimljivije, sve pjesme za Davorinov samostalni album komponirali su upravo članovi Indexa: Fadil Redžić (4 numere), Slobodan Kovačević (3) i Enco Lesić (2). Jedna od najuspješnijih s tog izdanja, “I pad je let”, kasnije je čak postala stalna u koncertnom repertoaru sarajevske grupe. Nadalje, i u snimanju, koje je počelo u novembru prethodne godine u studiju RTV Sarajevo sudjelovali su aktualni i neki bivši instrumentalisti Indexa: Bodo Kovačević na gitari, Fadil Redžić na basu, bubnjar Milić Vukašinović (koji je u grupi bio do ’75.) te klavijaturisti Enco Lesić (aktualni), Neno Jurin (uskoro budući) i Vlado Pravdić, njihov član do osnivanja Bijelog dugmeta. Cijelu ovu neobičnu priču zaokružuje podatak da je album promoviran 21. 2. 1976. u sarajevskoj Skenderiji, na koncertu koji je, zapravo, bio nastup Indexa, upotpunjen s dijelom pjesama sa albuma “Svaka je ljubav ista (osim one prave)”. Ako niste znali: Zašto onda ovaj album nije objavljen kao album Indexa? Pjesme koje je Davorin Popović odabrao za svoj solo debut njegovi su prijatelji iz grupe uglavnom ranije komponirali, odnosno nisu namjenski pisane za njega. Tek kada je pjevač s direktorom Diskotona sam ugovorio njegovo objavljivanje, kolektivno je napravljen izbor od devet songova i Bodo Kovačević nije želio da se oni pojave kao prvi album Indexa, jer je već tada ozbiljno počeo raditi na ideji koja će dvije godine kasnije završiti kao diskografski prvijenac grupe – a riječ je o konceptualnom albumu “Modra rijeka”. A što se Davorina tiče, on je tri mjeseca poslije izdavanja svog albuma otvorio “Davor” – prvi kafić u Sarajevu.

1976 – Glumac Mile Rupčić završio snimanje pjesama za album koji je Jugoton objavio krajem trećeg mjeseca pod nazivom ”Ploča”. U ekipi pratećih glazbenika bili su gitarista Vedran Božić, klavijaturista i flautista Branislav Živković (koji je album i producirao), basista Mladen Baraković (ex Jugoslavenska Pop Selekcija), bubnjar Zdravko Širola (kasnije u Atomskom skloništu), akustični gitaristi Damir Podkrajac i Ivan Korunić te Kamerni gudački ansambl “Licentia Musica”. Muziku i stihove za sve pjesme napisao je Rupčić, a poznatije su ”Kako sam volio Liču”, ”Priča o gimnazijalki i vojniku”, ”Mogućnosti jednog plejboja” i ”Pusti da te malo prevarim”. Ako niste znali: Mile Rupčić je u ovo vrijeme napisao monodramu ”Pit… i to je Amerika”, koju je sam izvodio, a njezin dio je bila istoimena njegova autorska pjesma. Nju je Džoni Štulić snimio za Azrin album ”Sunčana strana ulice” (Jugoton, 1981.), a Rupčić je napisao i ”Linda Lane”, koju je Azra s njim kao drugim vokalom snimila u jesen ’81.

1984 – PGP RTB objavio album “Blues” beogradske grupe Point Blank, koju je predvodio beogradski blues gitarista, usnoharmonikaš i pjevač Dragoljub Crnčević Baki, a koji se poslije šest godina lutanja i uličnog sviranja po Evropi vratio u rodni grad 1983. godine i osnovao grupu. Pjesme “Poker Blues”, “Travellin’ Man”, “Love That Hurts” i drugi songovi nisu bili radijski hitovi, ali su na koncertima, uz Bakijeve nevjerovatne improvizacije, grupi priskrbili epitet klupske atrakcije. Ništa neobično, onda, da je Point Blank u martu ’84. nastupio kao predgrupa Ericu Burdonu u Beogradu i Novom Sadu.

1986 – Gitarista američke grupe Lynyrd Skynyrd, Allen Collins, doživio automobilsku nesreću u kojoj je poginula njegova djevojka Debra Jean Watts, a on ostao paraliziran od struka naniže. Collins i glavni pjevač Lynyrda, Ronnie Van Zant, zajedno su napisali neke od najvećih hitova grupe, kao što su “Free Bird”, “Gimme Three Steps” i “That Smell”. Gitarista se, nažalost, nikada nije sasvim oporavio od nesreće i umro je 23. 1. 1990.

1996 – Dejan Cukić i njegov Spori ritam band održali unplugged koncert u Studiju M Radio-televizije Novi Sad, a snimak je naredne godine objavljen na albumu nazvanom samo “Unplugged”. Iz cijelog nastupa izabrano je 17 pjesama, uglavnom najpoznatijih naslova iz opusa grupe, kao što su “Spori ritam”, “Dolazi tiho”, “Letnje kiše”, “Zajedno”, “A šta da radim”, “Mokre ulice” i “Ja bih da pevam”.

2003 – Američki pop pjevač Justin Timberlake, bivši član mega popularne boy grupe ‘N Sync, tri mjeseca nakon objavljivanja debi albuma “Justified”, dospio je do prvog mjesta na britanskoj top listi, na kojoj je proveo ukupno više od godinu dana – a da vodeću poziciju nije nikada osvojio u rodnoj Americi. Album je dobio dvije Grammy nagrade i prodan je u sedam miliona primjeraka. Hitovi albuma bili su “Cry Me a River”, “Rock Your Body” i “Señorita”.