divlje jagode marquee club

Na današnji dan u svijetu muzike: 19. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1878U američki registar izuma je 19. 2. 1978. godine, pod brojem 200.521. i pod imenom “phonograph”, upisan patent 31-godišnjeg američkog izumitelja Thomasa Alve Edisona. Riječ je o uređaju koji je zvuk bilježio vertikalnim udubljivanjem na limeni “fonografski cilindar” i mogao ga reproducirati i koji je poslužio za nastanak gramofona.

1940 – Rođen Smokey Robinson, američki R&B, soul i pop pjevač, producent i autor. Američka Kongreska biblioteka dodijelila mu je nagradu za životni diprinos popularnoj muzici.

1948 – Rođen Tony Iommi, gitarista legendarne heavy metal grupe Black Sabbath i nezvanični “otac heavy metala”.

1957 – Rođen Falco, austrijska internacionalna zvijezda pravog imena Hans Holzl, koji se smatra  jednim od prvih repera (”Rock me Amadeus”).

1960 – Rođen Momčilo Bajagić Bajaga, lider, gitarista, pjevač i autor u grupi Bajaga i Instruktori.

1963 – Rođen Seal, britansko-nigerijski soul pjevač i autor punog imena Seal Henry Olusegun Olumide Adeola Samuel.

1977 – Leo Sayer dospio na prvo mjesto britanske liste singlova s baladom “When I Need You”. Pjesma je s njegovog četvrtog studijskog albuma “Endless Flight”, objavljenog u novembru 1976. i prvi je i jedini njegov broj 1 na listi.

1980 – Mariborska rock pjevačica Marjeta Neca Falk objavila svoj treći album “Najjači ostaju” i prvi na kojem pjesme nisu otpjevane isključivo na slovenskom jeziku. Iako je i na prethodnim imala neke odlične pjesme, jezična barijera je bila jedini razlog da Marjeta nije mogla doprijeti do najšireg kruga slušatelja u cijeloj zemlji. S ovim se stvari mijenjaju, a potvrda je stigla već naredne godine – u izboru čitatelja magazina “Džuboks” Neca Falk je proglašena najboljom rock pjevačicom u Jugoslaviji za 1980. Najuspješniji naslovi sa izdanja “Samo najjači ostaju” bili su naslovna pjesma, te “Na, na, na”, “Zaspao si u mojoj kosi” i “Svjetlost predgrađa”.

1980 – Umro Bon Scott, pjevač australske hard rock grupe AC/DC. S njom je objavio šest albuma, a posljednji je bio “Highway to Hell” iz 1969. Smrt pjevača je bila bizarna tragedija: nakon prethodne noći beskrajnog opijanja, Scott je ujutro pronađen u svom automobilu ispred kuće gdje je tulum organiziran i ustanovljeno je da je zaspao te se ugušio od povraćanja. Slavni album “Back in Black”, koji je AC/DC objavio pet mjeseci poslije Scottove smrti, posvećen je njihovom pjevaču.

1981 – Jugoton objavio singl beogradske grupe Idoli s pjesmama “Maljčiki” i “Retko te viđam sa devojkama” kao izdanje koje je pratilo kompilacijski album “Paket aranžman”. U ovo vrijeme zagrebačka Azra je već imala objavljen debitantski album, a Film prvu singlicu, no pojava “Paketa” označava prekretnicu s kojom će se razbuktati domaći new wave, po mnogima najplodnije i najoriginalnije razdoblje ovdašnje rock scene, u potpunosti istovjetno s najvišim svjetskim vrijednostima u tom žanru. Stihove i melodiju za “Maljčiki” (na ruskom: momci ili dečaci, što je podsjetnik na projekt iz kojeg su nastali Idoli) napisao je Vladimir Divljan, dok su drugu numeru zajedno uradili Divljan i drugi pjevač Srđan Šaper. Koketirajući u njoj sa tabu temom homoseksualnosti (Retko te viđam sa devojkama / A viđam te svaki dan / Retko te viđam sa devojkama / Ipak nikad nisi sam / Oko tebe su dečaci / Fini su al’ ipak znaj / Glasine se brzo šire / A kad puknu tu je kraj…), proizveli su efekt ‘prstom u oko’, što i jeste bila ideja novog vala – uzdrmati, razbuditi, provocirati. Ipak, “Maljčiki” je u većini izbora proglašen singlom godine a vremenom je zadobio status rock standarda, odnosno jedne od najslavnijih novovalnih pjesama u nekadašnjoj Jugoslaviji. Početkom novog milenija poljski izvođač Kazik Staszewski, pjevač grupe Kult, snimio je prepjev “Maljčika” na poljskom. Ako niste znali: Obje pjesme na ovom prvom oficijelnom samostalnom diskografskom izdanju Idola pojavile su se u novim verzijama. “Maljčiki”, objavljenu na “Paket aranžmanu”, kao i “Retko te viđam sa devojkama”, koja je premijeru imala na poklon singlu časopisa “Izgled”, producirao je Enco Lesić. Snimke na singlu pak urađene su ponovno u Zagrebu – u produkciji Gorana Bregovića. On se u ovoj priči našao zahvaljujući ranije opisanom oduševljenju urednika Jugotona, Siniše Škarice, koji je Bregovića nagovorio da producira novu “odličnu grupu iz Beograda”.

1982 – Pankrti završili rad na svom drugom albumu “Državni ljubimci”. Glazbu za svih 13 numera, koliko se našlo na izdanju, napisao je gitarista Dušan Žiberna, dok su ulogu tekstopisaca ravnopravno podijelili pjevač Peter Lovšin i Gregor Tomc, deus ex machina ljubljanskih “kopiladi”. Kako je drugi gitarista Pankrta, Mitja Prijatelj, u vrijeme snimanja albuma bio na odluženju vojnog roka, zamijenio ga je Bogo Pretnar, njihov član iz prve postave. Pjesme “Za železno zaveso” (Iza željezne zavjese), “Živ spomenik neumnosti” (Živi spomenik gluposti), “Kontrolirani, nadzorovani, svobodni” (Kontrolirani, nadzirani, slobodni), “Avtoriteta” (Autoritet) i “Zastave v prvem planu” (Zastave u prvom planu) samo su neke u kojima su autori, pjevač Peter Lovšin i deus ex machina ljubljanskog benda Gregor Tomc, progovorili o osobnim ne uvijek ugodnim iskustvima sa tadašnjom političkom elitom. Njoj su i posvetili ironični naziv albuma.

divlje jagode - marqueee

1986 – Divlje jagode nastupile u legendarnom londonskom Marquee klubu, u kojem su tokom 1960-ih svirali gotovo svi najznačajniji svjetski rock izvođači, od Rolling Stonesa, Led Zeppelina i The Who do Jimija Hendrixa i Pink Floyda. Za Divlje jagode je to bio uvod u cijelu seriju nastupa po klubovima u Engleskoj, na kojima su promovirali internacionalno izdanje singla “Sheila”, svoje starije pjesme koju su prepjevali na engleski. Ova epizoda ima predpriču. Za bend se zainteresirala londonska diskografska kuća Logo Records i početkom ’86. njihovi su predstavnici došli na koncert Divljih jagoda u Zagrebu, da se na licu mjesta uvjere u njihov potencijal. I ugovor je potpisan, a predviđao je snimanje albuma na engleskom i njegovu europsku distribuciju. U London je Zele Lipovača sa svojom ekipom i došao zbog snimanja, a diskograf im je onda ugovorio još i promotivne klupske nastupe. Mogući uspjeh na Otoku, međutim, nije se činio toliko izglednim pjevaču Alenu Islamoviću. On je poslije snimanja, na iznenađenje svih, prihvatio poziv Gorana Bregovića da se pridruži Bijelom dugmetu kao novi pjevač poslije Mladena Vojičića Tife. Zbog toga se engleski album pod nazivom “Wild Strawberries” pojavio tek 1987. Distribuiran je u nekoliko zemalja, ali bez koncerata to više nije bilo to i međunarodna karijera Divljih jagoda je okončana. Ironično – u ljeto ’87. novi pjevač Jagoda postao je Tifa.

1999Zagrebačka novovalna grupa Animatori izvela oproštajni koncert u zagrebačkom klubu Kulušić. Grupa je od osnutka 1980. godine objavila šest studijskih albuma i postigla zapažen uspjeh s pjesmama kao što su “Ljeto nam se vratilo”, “Anđeli nas zovu da im skinemo krila”, “Male curice”, “Ostat ću mlad” itd. Njihov lider, odnosno pjevač, gitarista i autor Krešimir Blažević, odlučio je da je poslije dva desetljeća došlo vrijeme da zaključi to poglavlje svoje karijere i da raspusti Animatore. Snimak posljednjeg koncerta objavljen je iste godine kao live izdanje “Ima još… puno vremena”. Nažalost, za Blaževića osobno nije ga bilo – umro je 19. 3. 2007. od srčanog udara u svojoj 49. godini.

2017 – Umro Larry Coryell (73), američki jazz gitarista poznat kao “Godfather of Fusion”. Jedna od poznatih njegovih epizoda bio je sastav The Guitar Trio koji su još činili John McLaughlin i Paco de Lucia. Iza ovog utjecajnog muzičara ostao je opus od stotinjak albuma snimljenih u različitim bendovski formacijama.

2021 – Umro Đorđe Balašević (67). Početak Balaševićeve kantautorske karijere veže se za 1977. i grupu Žetva koju je obilježio hit “U razdeljak te ljubim”, a singl “Računajte na nas”, iz razdoblja dok je bio član Ranog mraza, postigao je veliku popularnost u nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji. Iza sebe je ostavio 12 albuma, nekoliko knjiga i uloga u televizijskim serijama za koje je pisao i muziku, te stotine hitova koji su postali evergreeni muzičke scene na prostima bivše Jugoslavije, poput “Jesen stiže dunjo moja”, “Priča o Vasi Ladačkom”, “Život je more”,  “Ne lomite mi bagrenje”,  “Samo da rata ne bude”, “Odlazi cirkus”,  “D-mol” i druge pjesme. Poseban fenomen činili su koncerti Đorđa Balaševića , kao svojevrsni kabare, a u zadnjih dvadesetak godina bili su ”javna čistilišta” u kojima je popularni Panonski mornar progovarao o svim društvenim temama.