paket aranžman

Na današnji dan u svijetu muzike: 18. februar / veljača

Glas.ba RTV Na današnji dan

1920 – Rođen Darko Kraljić, kompozitor koji se smatra pionirom domaće zabavne glazbe, a krajem 1950-ih i početkom ’60-ih nastale su mnoge njegove poznate pjesme, poput “Devojko mala”, “Ko nekad u 8”, “Čamac na Tisi”, “Zašto si pospan Čo”.

1933 – Rođena Yoko Ono, američka umjetnica, pjevačica i pjesnikinja, u svijetu slavna kao supruga Johna Lennona.

1935 – Rođen jazz vibrafonist Boško Petrović, jedan od najslavnijih jazz muzičar i autora na ovim prostorima u dvadesetom stoljeću, poznat jednako u svjetskim okvirima.

1947 – Rođen Dennis DeYoung, suosnivač, te vodeći vokal i klavijaturista američke rock grupe Styx (“Boat on the River” 1979.).

1954 – Rođen John Travolta, američki glumac, plesač i pjevač.

1965 – Rođen Dr. Dre, američki raper pravog imena Andre Romell Young.

1968 – Gitarista i pjevač David Gilmour postao član grupe Pink Floyd na današnji dan 1968. godine, zamijenivši originalnog člana Syda Barretta.

1970Pet mjeseci nakon izlaska albuma ”Get Ready”, najuspješnijeg izdanja u opusu američke rock grupe Rare Earth, na singlu je objavljena naslovna pjesma, koja je postala i njihov najuspješniji broj na top listama. Naime, albumska verzija traje više od 21 minute i nije bila često u radijskim programima, pa je izdavač inicirao izdavanje 3-minutnog singla koji je odmah postao hit. Album inače sadrži i upečatljivu obradu folk blues standarda “Tobacco Road”.

1974Izlaskom prvog istoimenog albuma, na hard rock scenu formalno je stigla jedna nova američka grupa, čije je ime Kiss, a pažnju su privukli šminkom kojom su bojili cijelo lice i u javnosti su se bez nje rijetko pojavljivali. Većinu materijala za debi uradio je basista i pjevač Gene Simmons i pjesme “Nothin’ to Lose”, “Deuce” i “Black Diamond” postale su standardi ove grupe koje su godinama izvodili na koncertima.

1978U Opatiji održan festival “Dani jugoslavenske zabavne muzike” i pobijedio je Oliver Dragojević s pjesmom “Zbogom ostaj ljubavi”. Međutim, jedna koja je glasovima žirija završila na začelju za samo mjesec dana postala je veliki hit, a riječ je o pjesmi “Moja prva ljubav” novosadske grupe Rani mraz koju je predvodio Đorđe Balašević.

1978 – Album ”Rumours” grupe Fleetwood Mac nagrađen Grammyjem za album godine, a izdanje je uvršteno u brojne izbore najvećih ostvarenja u rocku, kao što je lista “The 500 Greatest Albums of All Time” i knjiga ”1001 Albums You Must Hear Before You Die”.

1981Jugoton objavio znameniti album “Paket aranžman”, na kojem su zajedno predstavljene tri novovalne rock grupe iz Beograda – Idoli, Električni orgazam i Šarlo akrobata. Idoli su zastupljeni sa četiri pjesme – “Schwülle uber Europa”, “Plastika”, “Maljčiki” i “Amerika”, Šarlo akrobata također sa četiri – “Mali čovek”, “Oko moje glave” te “Ona se budi” i “Niko kao ja”, dok Električni orgazam ima tri pjesme na izdanju, “Vi”, “Krokodili dolaze” i “Zlatni papagaj”. Sve su snimane u studiju “Druga maca” Enca Lesića (nekada klavijaturista u Indexima) i prva ideja je bila da se izdavačima ponude pjesme svake od grupa ponaosob za njihove singl ploče. No, dogodilo se da je urednik Jugotona, Siniša Škarica, boravio u Beogradu zbog snimanja albuma “Doživjeti stotu” Bijelog dugmeta i čuvši dio snimljenog materijala, oduševljen novim zvukom predložio je izdavanje ove kompilacije koju je kritika proglasila za jedan od albuma godine, a poslije nužne vremenske distance ocijenjen je kao jedno od najvećih domaćih rock izdanja stoljeća, album koji je predstavljao znak promjene i vremena kada je rock konačno postao dio kulture.

1986Zagrebačka rock grupa Zvijezde završila snimanje svog trećeg albuma “Pravovjerni plesači”, za koji je većinu materijala uradio njihov lider i pjevač Renato Metessi, a izdvojile su se naslovna, te “Probudi se Deborah” i balada “Tvoja pjesma”.

1992 – Beogradska rock/funk/soul grupa Deca Loših Muzičara u novosadskom studiju Guru završila snimanje pjesama za svoj debitantski album ”Dobardan!”, ali se on, zbog nezainteresiranosti izdavača, pojavio tek naredne godine i to kao self-release i u distribuciji Take Or Leave It – i to u samo 300 kopija. Zapaženije pjesme ovog izdanja su “Kreditna kartica”, “Ljubomora”, “Doživotno osuđen na ljubav” i “Zeka” i bile su adekvatna najava uloge Dece Loših Muzičara na rock sceni u Srbiji u devedesetima, kao jednog od najvažnijih bendova tog razdoblja.

2013 – Umro Kevin Ayers (68), pjevač i gitarista, osnivački član pionirskog psihodeličnog jazz i rock benda Soft Machine, s kojim je odigrao ključnu ulogu u biritanskom psihodeličnom rock izrazu. Snimio je i tri solo albuma, a tokom karijere radio je s brojnim velikanima kao što su with Brian Eno, Syd Barrett, Andy Summers, Mike Oldfield i drugi.