live8 pink floyd

Na današnji dan u svijetu muzike: 02. juli / srpanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1939 – Rođen Paul Williams, američki R&B i soul pjevač, suosnivač i originalni vodeći vokal grupe The Temptations u vrijeme njihovog najuspješnijeg razdoblja tokom 60-ih znanog i kao njihov “Classic 5” period.

1949 – Rođen Roy Bittan, poznat i po nadimku “The Professor”, američki rock klavijaturista, član Springsteenovog E Street Banda.

1956 – Elvis Presley u RCA studiju u New Yorku snimio pjesmu “Don’t Be Cruel” (objavljena na singlu poslije 11 dana). U izboru koji je priredio Rolling Stone, uvrštena je među 500 najvećih songova ikad, a 2002. je uvrštena u Grammy Hall of Fame.

1966 – Rođen Dubravko Ivaniš Ripper, pjevač, klavijaturista i lider grupe Pips, Chips & Videoclips.

1973 – Klavijaturista Brian Eno izašao iz postave engleske rock grupe Roxy Music, koju su on i Brian Ferry osnovali 1970. Njih dva su se sukobili oko ‘umjetničkih stavova’ i već krajem godine Roxy Music je objavio treći album “Stranded”, a Eno je u isto vrijeme predstavio svoj prvi solo album “Here Come the Warm Jets”.

1974 – Rođena Jadranka Bastajić, pjevačica zagrebačke grupe Jinx, poznata pod scenskim imenom Yaya. Prezime mijenja udajom za Dubravka Ivaniša iz grupe Pips, Chips & Videoclips i tako bilježimo jedan od svjetskih kurioziteta da muzički bračni par istog dana slave rođendan.

1981 – Pojavio se 4. album američke rock grupe Foreigner pod nazivom “4” (Four), koji je postao njihovo jedino izdanje na čelnoj poziciji Billboardove liste albuma. Najuspješnije pjesme s albuma su “Urgent”, “Waiting for a Girl Like You” i “Juke Box Hero”, a napisali su ih, kao i ostale naslove, pjevač Lou Gramm i gitarista Mick Jones.

1982 – PGP RTB izdao prvi koncertni album Riblje čorbe “U ime naroda”. Materijal je snimljen na koncertu 11. 04. iste godine u beogradskoj hali Pionir. Bio je to zadnji od četiri uzastopna nastupa na kojima je grupa promovirala svoj treći studijski album “Mrtva priroda”, sa udarnim pjesmama “Volim, volim, volim, volim žene”, “Neću da ispadnem životinja”, “Prevara” i “Vetar duva, duva, duva”. Ako niste znali: Naziv albuma “U ime naroda”, što su inače bile početne riječi kod izricanja svih sudskih presuda, Bora Đorđević je smislio kao svoj odgovor na sve češće zabrane koje je doživljavao u vezi sa svojim pjesmama kao što su “Na Zapadu ništa novo” ili “Za ideale ginu budale”.

1983 – Rođena Michelle Branch, američka rock pjevačica, autorica i gitaristica.

1987 – Jugoton objavio prvi samostalni album Marine Perazić, nekadašnje pjevačice dua Denis & Denis. Na izdanju pod nazivom “Marina” najveći hit postala je pjesma “Kolačiči”, uradak Zorana Kikija Lesendrića iz Pilota, a izdvojile su se još “Maline i kupine” autora Miloša Kozića iz beogradske pop grupe Ruž i “U ritmu me okreni” Zorana Aničića, uz Srđana Jula većinskog autora na ovom izdanju.

1994 – Premijerno prikazan film Miloša Radivojevića “Ni na nebu ni na zemlji”, za koji su muziku napisali Momčilo Bajagić Bajaga i Saša Lokner, klavijaturista Instruktora, a ona je krajem godine objavljena na albumu istoga naziva i obilježila ga je pjesma “Drugovi moji”, obojena folk prizvukom, koja će postati jedan od najvećih koncertnih aduta Bajage i Instruktora u narednim godinama.

2001 – Aerodrom Speke u Liverpoolu preimenovan je u John Lennon Airport.

2005 – Live 8 koncert. Najveće svjetske muzičke zvijezde ujedinile su se na simultanim koncertima diljem svijeta na današnji dan 2005. godine kako bi izvršili pritisak na političke lidere G8 summita da se pozabave bijedom u Africi. Koncerte u 10 gradova, među kojima su bili London, Philadelphia, Paris, Berlin, Johannesburg, Rim i Moskva, pratilo je stotine hiljada gledatelja, a TV prijenos nekoliko stotina miliona. Na najatraktivnijem koncertu, u Londonu, nastupili su Pink Floyd, The Who, Madonna, U2, Coldplay, Sting, The Scissor Sisters, Keane i Paul McCartney. Jeste li znali: Londonski koncert Live Eight bio je poseban po nekoliko detalja, a jedan od njih je bio nastup grupe Pink Floyd. Bend se bez najave pojavio u postavi Roger Waters, David Gilmour, Richard Wright i Nick Mason i to je bilo prvi put da zajedno sviraju nakon 24 godine, od njihove The Wall turneje 1981. Obzirom da je Wright umro 2008., ovaj nastup je ostao i jedini reunion najslavnije postave Pink Floyda.